Закључци предложени за посебну седницу Народне скупштине РС

Novosti Online / Р.С.

17. 02. 2020. у 15:52

На састанку председника НСРС Недељка Чубриловића са председницима странака у РС усаглашено је неколико закључака

Закључци предложени за посебну седницу Народне скупштине РС

Фото Независне новине

На састанку председника НСРС Недељка Чубриловића са председницима странака у РС усаглашено је неколико закључака који ће се данас наћи пред посланицима на посебном заседању са само једном тачком дневног реда - Информација у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ, предлог председнице Републике Српске Жељке Цвијановић.


Ово су предложени закључци:


1. Народна скупштина Републике Српске потврђује приврженост Републике Српске Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, посебно изворном тексту Устава БиХ као Анекса ИВ.


2. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.


3. Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да настави раније започете преговоре са Владом Федерације БиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и Федерације БиХ, а у складу са Анексом ИИ Општег оквирног споразума за мир у БиХ.


4. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.


5. Народна скупштина Републике Српске наглашава да је Република Српска страна потписница свих анекса Општег оквирног споразума за мир у БиХ, самим тим и Анекса ИВ који је Устав БиХ.
6. Народна скупштина Републике Српске потврђује да су Високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин изменили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера.


7. Народна скупштина Републике Српске обавезује све институције Републике Српске да не прихватају и не проводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ.


8. Народна скупштина Републике Српске тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавесте Народну скупштину о провођењу ових закључака у року од 60 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације