Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо председнику Европског савета Шарлу Мишелу и осталим учесницима неформалне вечере у Бриселу, у којем их је обавестио да тренутно председавајући Председништва Жељко Комшић није овлаштен да говори у име Предсједништва БиХ.

-Председништво БиХ је по Уставу БиХ задужено за спољну политику, с тим да Председништво чине три равноправна члана, при чему мандат председавајућег нема примат у односу на другу двојицу. Ставови које ће члан Председништва Жељко Комшић, тренутно председавајући, евентуално изнети током вечерашњег сусрета у Бриселу нису ставови БиХ, нити он има мандат да говори у име БиХ, наводи се у писму српског члана Председништва БиХ.

У писму се констатује да би одступање од раније праксе европских структура, која је уважавала равноправност свих у БиХ приликом оваквих и сличних сусрета, могло да наруши поверење у новоизабране институције ЕУ, а и да допринесе додатној дестабилизацији БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

Српски члан Председништва у писму је изразио жаљење због чињенице да се пропустила прилика да се и на том скупу чује легитиман глас из БиХ, јер је много тема које су важне за регион и које не трпе одгађање, а о којима је неопходно чути легитимно мишљење из БиХ.

У Бриселу ће вечерас бити одржана радна вечера представника земаља западног Балкана са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и шефом Европске комисије Урсулуом фон дер Лајен у оквиру припрема за самит ЕУ-западни Балкан у Загребу у мају ове године. Састанку, односно радној вечери, присуствоваће и Комшић.