ВЕЛИКИ број бракова у модерном времену заврши се након неколико година, а има и оних који брачни стаж мере и краће - у месецима или данима. Неки се на развод одлучују и после 70 година заједничког живота.

Тако је у Бијељини пре неколико година забележен случај где је пар под истим кровом успео да "састави" тек 12 дана. Сличан случај догодио се у Требињу, где су се младенци венчали у суботу, а захтев за развод брака поднели су већ наредне среде, што значи да су само три дана били у браку, пише Klix.

Али, док некима бракови пуцају за мање од године дана, други љубав проналазе и у позним годинама. Тако је најдужи брак у Републици Српској трајао је 70 година, а најкраћи само 13 дана.

Прочитајте још - Превише смрди: Тражи развод од мужа јер се купа једном у 10 дана

Према анализи Завода за статистику Републике Српске најстарији младожења имао је 90 година, док је најстарија невеста имала 86 година.

Статистика показује да су, од разведених бракова у Републици Српској током 2018. године, три најдужа трајала 50, 54 и 70 година. Најкраћи брак који је разведен у овој години трајао је два месеца.

На питање зашто неки бракови трају кратко, а неки дуго, психолог Анела Хасанагић каже да одговор треба тражити у укљученим странама, дакле супружницима. Према њеним речима брак неретко не опстаје због незрелости једног од супружника.

- Зрелост је спремност појединца да се суочава са одређеним животним изазовом и неко је за брак зрео са 20 година, а неко није ни са 40, иако ми културолошки имамо јасне старосне границе и одреднице када је нешто време чинити, удавати се и женити се. Услед тих културолошких и социјалних притисака често млади парови улазе у брак потпуно неспремни да се суочавају са свим оним што заједнички живот доноси. Он захтева од сваке стране компромис, спремност на разумевање и јасно артикулисање сопствених потреба, опет водећи рачуна и о потребама других. Ову вештину стичемо кроз живот, а наше особине личности, темперамент и карактер одређују један специфични склоп сваког од нас и начин на који пловимо кроз живот и брак - појашњава она.

Развод брака је постао учестала појава, али то није другачија ситуација у односу на друге европске земље.