ОДЛУКА Уставног суда Босне и Херцеговине, којом се практично отима имовина Републике Српске, ескалира у најозбиљнију до сада кризу у БиХ, руши Дејтонски споразум и доводи у питање опстанак БиХ.

Након ових првих оштрих реакција из Бањалуке на то што је Уставни суд БиХ прогласио неуставним члан Закона о пољопривредном земљишту РС, јуче је врх Српске договорио и конкретне наредне потезе. Већ следеће недеље у Парламентарну скупштину БиХ ће бити упућен предлог новог закона о Уставном суду БиХ, према којем, како је затражено из Српске, неће бити страних судија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски члан Председништва БиХ: Озбиљни смо, идемо из БиХ

То је јуче поручио Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ и председник СНСД, након седнице Извршног комитета ове странке. Он је објаснио и да српски представници неће напустити заједничке органе БиХ, већ ће где год могу да зауставе доношење одлука, а тамо где морају да учествују у одлучивању, да гласају против. Додик је рекао да би у супротном, у случају да не учествује у раду заједничких органа, могла аутоматски да се формира нова већина. Он је нагласио да оваква стратегија није блокада институција, како неки оптужују, већ одбрана Српске.

Додик је последњу одлуку Уставног суда БиХ која се тиче Закона о пољопривредном земљишту, оценио као "кривично деловање", а овај суд назвао "накарадом свих накарада":

- Ово је прешло црвену линију нашег односа. Овај Уставни суд је под политичким утицајем центара моћи из Европе и света и против је РС. Последњом одлуком Уставног суда БиХ обухваћено је 90.000 хектара земљишта, што је територија Требиња и нарушава се територијална организација 49:51 одсто - поручио је Додик, и позвао на јединство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Жао ми је, опет се нисмо разумели": Жељка Цвијановић одговорила Бакиру Изетбеговићу и објаснила проблем БиХ

О последњем удару из Сарајева на Српску и ситуацији у БиХ, али и целом региону, данас ће са политичким представницима Срба разговарати и председник Александар Вучић. Састанку ће присуствовати и патријарх српски Иринеј, а из Бањалуке стижу српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.

Вучић је јуче поручио из Немачке да ће Србија увек инсистирати на очувању мира и стабилности у БиХ:

- Додика и Жељку Цвијановић позвао сам на састанак и пре спорне одлуке Уставног суда у БиХ о имовини. Саслушаћу их, да чујем шта мисле. Ми поштујемо интегритет БиХ и интегритет РС у оквиру БиХ. Сви заједно морамо да радимо на очувању мира и стабилности јер је то најважније за све народе.

Из СДА су саопшили да одбијају "ултиматум Додика и Драгана Човића."

За понедељак је заказана и седница Народне скупштине РС у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ.

СТРАТЕГИЈА

НОВА политичка стратегија Бањалуке већ је примењена јуче, на седници Дома народа Парламента БиХ у Сарајеву. Седници су присуствовала четири делегата из Додикове СНСД, али нису подржали ниједан закључак и одлуку, чиме је спречено усвајање тачака дневног реда и седница је завршена без доношења одлука.

- Ово значи да смо посложили нове приоритете - рекао је Додик.