Руска компанија „Зарубежњефт“ остаје у Српској и жели да прошири пословање. Ово је данас поручило руководство ове компаније у разговору са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.


Нагласили су да је у „Рафинерији нафте Брод“ тренутно запослено 676 радника, чија је плата већа за 30 одсто од просечне плате у Републици Српској, и да ће се тренд раста плата наставити у наредном периоду. С тим у вези, руководство овог привредног друштва је потврдило да неће доћи до отпуштања радника – саопштено је из Владе РС након овог састанка.


Делегацију компаније „Зарубежњефт“ предводио је генерални директор Сергеј Кудрјашов, а током састанка је разговарано о активностима које компанија „Зарубежњефт“ проводи у РС и пословним плановима за наредни период. Учесници састанка изразили су задовољство досадашњом сарадњом и увјерење да ће та сарадња бити настављена и у будућем периоду.


На састанку је посебан акценат стављен на пројекте аутономне гасификације „Рафинерије нафте Брод“, проширења мреже бензинских станица, изградње соларних електрана, електрана на гас и производње водоника.


Саговорнци су се усагласили да је реализација ових пројеката, као и пројекат гасификације РС од стратешког значаја, јер ће, између осталог, произведени енергенти бити пласирани на тржишта земаља у региону, чиме ће се додатно економски оснажити Српска, наводи се у саопштењу.


Председник Владе РС Радован Вишковић истакао је да је опредељење Владе да ова компанија унапреди своје пословање, те да ће пружити пуну подршку реализацији свих наведених пројеката.


Представници „Зарубежњефта“ су послали јасну поруку да у овом региону виде доста прилика за сарадњу, као развојну шансу у богатим ресурсима којима располаже Република Српска, додаје се у саопштењу.