БОРАЧКА организација РС поручила је да централно спомен-обележје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата РС треба бити изграђено у центру Бањалуке, код споменика бану Милосављевићу и у непосредној близини Палате Републике.

Горан Рогић, председавајући Председништва БОРС, поводом Дана бораца РС, изјавио је да Град Бањалука очекује да уз помоћ Владе РС буде изграђен један споменик за све погинуле борце.

Он је рекао да БО Српске очекује да буде питана приликом израде идејног решења за споменик који би требало да има обележја крста и двоглавог орла.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЊИХОВО ДЕЛО ЈЕ НЕУНИШТИВО: Пoстхумнo уручeнa oдликoвaњa зa 17 хeрojа из Пoсaвинe

Одборници СГ Бањалука недавно су донели одлуку о измени Регулационог плана дела централног подручја града. Градоначелник Игор Радојичић рекао је да град планира током године да распише конкурс за избор идејног решења за спомен-обележје посвећено ослобођењу Бањалуке од окупације 1918. које ће бити на локацији старе аутобуске станице.

- Очекује се да би могао бити припремљен и конкурс за централно спомен-обележје одбрамбено-отаџбинског рата, што градске власти треба да договоре са Владом РС - навео је Радојичић.

Српски члан ПБиХ Милорад Додик честитао је борцима РС празник - Дан бораца, изразивши посебну захвалност онима који су своје животе или делове тела уградили у темеље Српске.

- Без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било РС и слободе српског народа. Захваљујући српским борцима ми данас имамо Републику Српску и живимо у слободи и миру - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је дужност сваког грађанина Српске да чува тековине одбрамбено-отаџбинског рата и негује сећање не борце.

- Српским борцима дугујемо вечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и наш и живот наших потомака дали највредније што су имали - живот и делове тела. То никада не смемо заборавити, а посебно институције РС морају да уложе максималан напор да породицама погинулих бораца, преживелима и ратним војним инвалидима обезбеде бољи живот - поручио је Додик.

Председница РС Жељка Цвијановић у честитки поводом Дана бораца такође је истакла да су немерљиви улога и значај који су борци дали у стварању и очувању Српске.

- У име грађана РС и у своје име, свим борцима РС упућујем најискреније честитке. За све нас Дан бораца је дан када се са највећим уважавањем сећамо оних који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо - навела је Цвијановићева.

У Српској у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске РС, а њих 23.184 положила су живот за Српску.ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ

ПОЛАГАЊЕМ венаца и цвећа испред споменика погинулим борцима Семберије у отаџбинском рату, БО Бијељине обележила је 14. фебруар, Дан бораца и Дан БО РС.

- Овај дан обележавамо у знак сећања на дан када је српски народ 1804. у Орашцу донео одлуку о подизању Првог српског устанка. Устанак је подигнут 15. фебруара, на Сретење, и представља прву успешну организовану борбу српског народа, чиме је почео васкрс српске државе и изградња модерних институција - истакао је Радан Остојић, секретар БО Бијељина. Б. М.