Универзитетски клинички центар (УКЦ/ Републике Српске пријавио је да су преминула два пацијента оболела од тешке акутне респираторне инфекције, која су била позитивна на вирус грипа типа А, саопштено је из Института за јавно здравство Српске.


УКЦ је ова два случаја пријавио у протеклој седмици, а реч је о особама старије животне доби са вишеструким придруженим оболењима.

Од почетка године пријављена су четири смртна случаја оболелих од тешке акутне респираторне инфекције.


У Републици Српској су прошле седмице, од 3. до 9. фебруара, домови здравља пријавили 7.114 акутних респираторних инфекција, те 1.473 оболења слична грипу.


У болницама је пријављено 37 оболелих од тешке респираторне инфекције, наводи се у саопштењу.


Прошле седмице међу обољелима од тешке акутне респираторне инфекције 17 их је пријављено у УКЦ-у у Бањалуци, девет у добојској болници, четири у болници Бијељина, три у болници Приједор и по два случаја у болницама Зворник и Источно Сарајево.


Из Института за јавно здравство Српске наводе да је од почетка сезоне 1. октобра пријављено 73.719 акутних респираторних инфекција, 12.434 оболења сличних грипу и 287 тешке акутне респираторне инфекције.


- У овој седмици расте број пријављених акутних респираторних инфекција и оболења сличних грипу, док је број пријављених тешких акутних респираторних инфекција мањи у односу на прошлу, наводи се у саопштењу.


У Институту кажу да је појачан наџор над све три врсте инфекција, тако да све здравствене установе ревносније пријављују случајеве, јер су увиделе значај спровођења ове врсте наџора у Републици Српској.


Највећу учесталост пријављивања оболења сличних грипу имала је регија Источно Сарајево, а најмању Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције пријављено у Добојској болници.


Оболењаслична грипу најприсутнија су међу ђецом до 14 година, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише оболелих до четири године и од 30 до 64 године.


Прочитајте још: Прва жртва грипа у Северној Македонији: Преминула девојчица (14) у Скопљу


Из Института напомињу да је неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, те често провјетравање просторија, а посебну пажњу треба обратити приликом посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у установама за трајни боравак.