Зима без снега најављује тешку годину: Пољопривредници из Врањака код Модриче започели пролећно орање

Novosti Online / Вид Благојевић

13. 02. 2020. у 22:41

Зима без снега најављује тешку годину: Пољопривредници из Врањака код Модриче започели пролећно орање

Depositphotos

Зима без снега на подручју Модриче најављује сушну и неизвесну пољопривредну годину за 664 пољопривредна газдинства
Зима без снега на подручју Модриче најављује сушну и неизвесну пољопривредну годину за 664 пољопривредна газдинства. Лепо време и високе температуре у фебруару измамили су пољопривреднике на њиве, чиме је започело пролећно орање и припрема за сетву. У Врањаку код Модриче шест пољопривредника се удружило и са тракторима су изашли на њиве Новака Савића да му помогну да узоре још 20 хектара


- Некада су мобе у селима биле познате, ишло се помоћи комшији у спремању сена, берби кукуруза и свих осталих већих послова. Занимљивије је овако радити него када си сам на њиви. Овако се мало шалимо, преприачавамо разне догодовшитне, бразде падају а време пролази. Ево ми смо се договорили да један дан заједнички Новаку помогнемо да узоре што је планирао. Сматрам да је ово један почетак кад ћемо све више један другом прискакати у помоћ када буде потребно.- рекао је Марко Стајић пољопривредника из Врањака који је међу првим са трактором изашао на њиву да помогне комшији Новаку. Поред Стајића на моби су са тракторима су код Новака учестовали Милан Савић, Јеротија Јанковић, Жарко Цвијановић и Новак Тодоровић.


Орање код Новак Савића сами пољопривредници су назвали мобом и како су рекли трудиће се да то постане традиција.


- Изузетно ми је драго што су ми комшије притекле у помоћ. Заједнички можемо сигурно и више и боље. Зато ћемо се трудити да ово постане традиција. Данас оремо код мене, сутра ћемо код Марка или Јеротије и тако даље. На тај начин желимо да себи олакшамо овај наш тешки посао.- задовољно је рекао Новак Савић.


Повољне временске прилике допринеле су раном пролећном орању.


- Данас оремо око 20 хектара. На ту површину бацио сам око хиљаду тона стајског ђубрива. Припремам се за сетву кукуруза од чега ћу правитиу између осталог и силажу. Јесенас сам поорао 30 хектара гдје сам засејао детелину, тритикале и пшеницу. Годишње обрађујем 50 хектра и све што произведем користим за потребе властите фарме на којој има око 70 грла крупне стоке, бикове и краве за производњу млека. - прича Новак Савић.


Прочитајте још: Прогноза која ће вас обрадовати: После михољског лета иде блага зима


И остали Врањачани који се баве пољопривредом комбинују ратарство и сточарство како би имали користи и нешто зарадили. Како кажу од пољопривреде се може живети, али млађе генерације то не интересује. На подручју Модриче 211 пољопривредника је за сада остварило право на регресирану нафту, као и на остала подстицајна средства, која издваја општина Модрича и Влада РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Francesco

13.02.2020. 23:49

Najteža je ona godina u kojoj se ne zavuče ruka u džepove proletera...