Према незваничним подацима, у Републици Српској има око 3.500 пчелара са око 150.000 пчелињих заједница, а производња меда у просечно родној години креће се од 3.000 до 6.000 хиљада тона.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да производња меда и сектор пчеларства у Српској имају перспективу, због чега ће у наредном периоду бити снажније финансијски подржани.


Пашалић је рекао Срни да је подршка извесна јер је производња меда, која расте у Српској, важна и за повећање приноса у пољопривреди.


- У овој години повећаћемо средства која се издвајају за пчеларство, иако смо свесни да не можемо да пратимо неке земље у окружењу, попут Црне Горе, где су подстицаји и субвенције веома високи, навео је Пашалић и додао да цена меда расте на светском тржишту.


Уз податак да је лани у Републици Српској произведено око 1.700 тона меда, Пашалић је истакао да је направљен регистар пчелара у Српској, да се прати њихов рад и ради на селекционисању пчелињих матица.


Председник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин рекао је да пчеларство на овим просторима има будућност, те да у овој години од ресорног министарства очекују рекордан буџет за пчеларе који би требало да се приближи цифри од милион КМ.


-То је јасан показатељ да Министарство води рачуна о пчеларству ако се присетимо да се пре нешто мање од четири године за пчеларство издвајало 316.000 КМ, навео је Барашин и додао да из године у годину расту и средства које за пчеларе издваја већина локалних заједница.


Он је оценио да је у БиХ недовољна производња меда по кошници, због чега овдашњи сектор пчеларства не може да у извозном смислу озбиљније наступи на већим тржиштима.


- Цена меда на светском и европском тржишту је релативно висока, али је проблем то што су откупне цијене веома ниске. На пример, за килограм багремовог меда који се највише плаћа у Европи тешко можете добити више од осам-осам и по КМ, рекао је Барашин.


Он је нагласио да је проблематично и то што БиХ својом производњом меда ни приближно не може да покрије домаће тржиште.


- Истина је да је прошла година и пчеларска сезона, када је реч о производњи, била изузетно лоша, али БиХ ниједне године не увезе испод 200 тона меда. То је мед који регуларно улази у БиХ, а где су огромне количине меда упитног квалитета које нерегуларно улазе и са чиме имамо највише проблема, каже Барашин.


Он је најавио да ће се у наредном периоду, заједно са представницима ресорног министарства, радити на успостављању континуираног мониторинга и анализе квалитета пчелињих производа на тржишту Српске.


Прочитајте још: Лековити препарати од меда у Српској (ФОТО)


- Циљ је да се домаћи произвођачи који имају врхунске производе заштите од нелојалне конкуренције. Такође, у смислу подстицајне политике, настојаћемо да одвојимо хобисте од професионалних пчелара који живе искључиво од пчеларства и који могу да повећају укупну производњу меда, рекао је Барашин.


ВАЖНОСТ ПЧЕЛАРСТВА


Барашин је истакао да је пчеларство важно за комплетну пољопривредну производњу, јер подиже приносе, наводећи пример да опрашивање које обављају пчеле омогућава да принос малина буде већи за чак 81 одсто, јагода за 55 одсто, јабука од 30 до 35 одсто.