Жао ми је, опет се нисмо разумели: Жељка Цвијановић одговорила Бакиру Изетбеговићу и објаснила проблем БиХ

Танјуг

13. 02. 2020. у 14:33

Жао ми је, опет се нисмо разумели: Жељка Цвијановић одговорила Бакиру Изетбеговићу и објаснила проблем БиХ

Жељка Цвијановић/Фото: Дражен Пождеровић

Упитана како онда да се прича о будућности ако 25 година у БиХ није могуће да се бар седне и разговара, Цвијановићева каже да је то очито тешко
Проблем БиХ је то што представници три конститутивна народа никада нису чак ни сели и отворено разговарали о томе шта су чије потребе, а камо ли да су нешто решавали, изјавила је данас председница Републике Српске, Жељка Цвијановић.


Поводом изјаве председника СДА, Бакира Изетбеговића, да "неће прихватити условљавање које долази из Републике Српске која тражи одлазак судија из Уставног суда БиХ, Цвијановићева каже да ако је тако рекао, онда је њен једини одговор: "Жао ми је, опет се нисмо разумели".


"Ми желимо да уредимо систем који ће бити добар за све, али ако је Бошњацима потребна држава која ће бити по мери једино Бошњацима онда смо се још мање разумели. Проблем ове државе и јесте у томе што представници три народа никада нису чак ни сели и отворено разговарали о томе шта су чије потребе, а камоли да су нешто решавали", навела је Цвијановић у интервјуу за Срну, пренела је РТРС.


Према њеним речима, два су објашњења за то: прво је да су Бошњаке странци размазили и лакше им је, каже, да отрче у неку амбасаду и искукају се него да седну са партнерима и да разговарају.


Јер, онда се, каже, мора нешто и урадити, а ако се плаче, онда ће неко други одрадити посао.


"Друго објашњење је да је уплитање страног фактора често било контрапродуктивно. Некада ми делује да је њима драже да буду посредници и преносе поруке међу нама него да охрабре унутрашњи дијалог. То је једна лоша стара навика. Не може таква држава успети. Замислите, четврт века неко посредује међу представницима народа јер они нису кадри сами да седну и да разговарају", навела је председника Републике Српске.


Прочитајте и: Додик поручио: Српска на путу ИЗЛАСКА из БиХ, НЕМА ПОВРАТКА


Што се тиче бошњачких партија, Цвијановић каже да њима наравно одговара да стране судије доносе одлуке које одговарају њиховим политичким амбицијама и прекрајају уставни систем уместо да штите уставнос


Упитана како онда да се прича о будућности ако 25 година у БиХ није могуће да се бар седне и разговара, Цвијановићева каже да је то очито тешко.


"Ако је будућност договор, онда је има, ако је малтретирање једних од других или од међународног фактора, онда је нема. Што се мене тиче, разговор је увек прва и најбоља опција, али не можете причати сами са собом...", рекла је Цвијановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pompey

13.02.2020. 18:36

A ako treba da se ćeramo (muslimanski) tjerat ćemo se sa njima i to jednom za sva vremena