Укупан број бораца такозване "Исламске државе" који су пореклом са западног Балкана је већи од 1.200, од чега је њих 350 из БиХ, наводи се у проценама безбедносних служби из БиХ.


Према тој документацији, највише бораца ИД је са КиМ - 403, затим следи БиХ са 350, па Албанија са 180 до 200 и Северна Македонија са 156 бораца, преноси портал бањалука.нет.


"Шта значи повратак тих терориста на Балкан, шта ће то значити и колики је то стварни проблем знаће се врло брзо, након што повратници издрже своје симболичне казне за учешће у борбама на страни такозване Исламске државе и Ал Каиде у Сирији и Ираку", наводи се у овој документацији.


Како се наводи, за домаће правосуђе проблем је што нема конкретних доказа да су чинили злочине и учествовали у стрељању, убијању или декапитацији заробљеника, а безбедносне службе упозоравају да ће они у релативно кратком периоду формално-правно бити слободни грађани, који се сигурно неће одрећи своје радикалне верске и терористичке идеологије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Џихадисти са КиМ сеју смрт


Поред тога, у овој документацији се још наводи и да западни Балкан има и проблем везан за економску инфилтрацију Турске и Катара у Албанији, Северној Македонији, Косову и БиХ, што значи инфилтрацију која иде на руку идеолошкој инфилтрацији везаној за Муслиманско братство, наводи портал.


Додаје се да ту индоктринацију спроводе различите исламске НВО које имају за циљ да издоминирају исламом на Балкану и које ће сигурно, пише у документима, остварити контакт са повратницима из Сирије и Ирака и наставити рад са њима као хуманитарне организације.