УПРАВА криминалистичке полиције МУП РС у акцији "Маглић" ухапсила је 12 особа, међу којима и помоћника директора КПЗ Фоча Сретена Матовића, осумњичене за разне злоупотребе, па чак и уношње дроге у затвор.

- Омогућавали су затвореницима разне погодности и обећавали да ће им за одређени новчани износ помоћи да се против њих обнове судски поступци како би добили смањење казне и слично. Обећавали су им пребачаје у друге установе, које би им одговарале, те помагали да у затвор унесу мобилне телефоне, дрогу којом би трговали унутар ћелија, као и друге недозвољене предмете - рекао је извор близак истрази.

Акција "Маглић" је почела у раним јутарњим часовима и током дана извршени су на 28 локација широм Српске, док су Специјална антитерористичка јединица и Жандармерија претресле затворе у Фочи и Требињу, и то од службених просторија, до ћелија.

Портпарол МУП РС Мирна Миљановић каже да је акција усмерена на хапшење особа за које се сумња да су починили кривична дела злоупотребе службеног положаја и несавестан рад у служби.

- Сумњиче се да су наведена кривична дела починили од 2010. до 2020. тако што су затвореницима у КПЗ Фоча омогућили разне незаконите погодности - каже Миљановићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ


Претреси су вршени на подручју Бањалуке, Приједора, Градишке, Добоја, Фоче, Источног Сарајева и Требиња.

- Том приликом пронађена је већа количина новца, оружја, муниције и других предмета - рекла је Миљановићева.


У ЋЕЛИЈИ ИМАО КЕШ

У ПОЛИЦИЈИ сазнајемо да су током претреса пронашли и одузели више од 40.000 марака у кешу. Радило се о еврима и маркама, а значајан износ новца пронађен је у ћелији код једног од осуђеника.