Након што су све политичке парије из Српске, и владајуће и опозиционе, донеле одлуку да обУставе учествовање у доношењу одлука у институцијама БиХ стижу многобројне реакције политичара из Српске који подржавају одлуку донешену у Бањалуци на састанку са Жељком Цвијановић председницом РС!


Прочитајте још: Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ


Душанка Мајкић, Заменик председавајућег Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ каже:


- Одлука да представници Републике Српске у институцијама БиХ обУставе рад на одлучивању док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити странаца - једина могућа мера како би се уредила ова материја.


Мајкићева је рекла да је Република Српска до сада на различите начине покушавала да рад Уставног суда буде законски уређен, али да није било успеха.


- Очигледно је ово постала једина мера да се приступи што пре уређењу ове материје и одласку страних судија из Уставног суда - изјавила је Мајкићева.


Максим Скоко, Шеф Независног клуба Социјалистичке партије у НС РС каже да Уставни суд БиХ својим одлукама распирује конфликте, уместо да штити Уставност.


Скоко је поручио да ће Република Српска заштити своје интересе, али подузети мере да спречи будуће ситуације попут ове. Доношење новог Закона о Уставном суду БиХ је, како каже, једна од тих мера.


Максим Скоко - Фото: СП


- Ово није први пут да Уставни суд БиХ доноси одлуке које служе изазивању конфликта и оживљавању неких екстремних политика и тенденција. ОбУстављање рада представника Српске у заједничким институцијама до доношења новог Закона о Уставном суду представља одговор Републике Српске на нови покушај изазивања конфликта. Већ смо имали ситуације и покушаје задирања у интересе Републике Српске, а у понедељак ћемо још једном потврдити да је Народна Скупштина Републике Српске мјесто гђе се расправља о интересима Српске и да о том одлучују изабрани представници народа Републике Српске а не држављани других земаља, истакао је Скоко.


Портпарол СНСД Радован Ковачевић рекао да је Уставни суд БиХ, овакав какав је сада, постао кључно политичко средство агресије на сам Устав БиХ и то је за СНСД потпуно недопустиво.


- Подсећамо да је грађански рат у БиХ почео када су два конститутивна народа прегласала трећи конститутивни народ, а тренутна ситуација са међународним судијама у Уставном суду БиХ је још погубнија и даје могућност једном конститутивном народу, односно Бошњацима, да сами прегласају чак два конститутивна народа - указао је Ковачевић.


Радован Ковачевић - Фото: Д.Поздеровић


Он је поручио да је то нешто што се под хитно мора променити или Република Српска више неће имати ниједан разлог да трпи ту агресију и остаје у оваквој накарадној БиХ.


Радо Савић потпредседник СДС:

- Овај суд је инструмент политике који желе да ослабе Српску о за нас је неприхватљива одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту у Републици Српској.


- Одлука Уставног суда заоштрава ситуацију у БиХ.Једногласно су донесени закључци у којима је наведено да је потребно усвојити закон о Уставном суду БиХ како у тој институцији не би били странци, те одржати посебну седницу Народне скупштине Републике Српске посвећену одлукама Уставног суда.


Радо Савић – фото: РТРС


- Одлука Уставног суда БиХ задире у интересе Републике Српске. И раније је било одлука које су биле мимо наших интереса и овакво дјеловање мора бити заУстављено. Погрешна је бошњачка политика према Српској јер води ка даљем заоштравању ситуације - рекао је Савић, додајући да одлука Уставног суда БиХ вероватно неће бити спроведена и објављена у "Службеном гласнику Републике Српске".


Ненад Нешић, председник ДНС, рекао да је одлука Уставног суда БиХ, којом се забрањује уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску, неутемељена је и неприхватљив.


Мени се чини да је међународна заједница преко Уставног суда БиХ почела тиху ревизију Дејтонског споразума. Јасно је да се Дејтон не може мијењати без сагласности све три стране у БиХ. Због тога на мала врата Бошњаци, уз помоћ странаца, у Уставном суду кроје државу какву они желе, а Србе и Хрвате на тај начин доводе у неугодан положај – рекао је Нешић.


Он сматра да је Дејтонски уговор јачи од овако наметнутог Уставног суда у којем је на сцени прегласавање, а не доношење утемељиних одлука заснованих на праву.


Лично бих волио да ми неко каже које су надлежности Уставног суда БиХ. Они раде по неком интерном документу, Правилнику Уставног суда, а не по закону о раду Уставног суда, који и не постоји. Све је то смешно и жалосно – додао је Нешић.

Он каже да је Република Српска је била више него коректна према свима.


Ненад Нешић – Фото: ДНС


-Трпили смо разне неправде. Одузели су нам заставу, грб, химну, жељели су то да ураде са Даном Српске и сад са земљиштем. Сад је стварно доста. Све странке у Српској, без обзира да ли се ради о позицији или опозицији, треба да се уједине и да заједнички делујемо, јер у питању је будућност наших грађана. Чини ми се да неко у Сарајеву користи ове наше поделе, а ми сви му у томе помажемо – закључио је Нешић.

Истиче да, као посланик ДНС, никад неће гласати у Парламенту БиХ ни за једно решење којим се спроводи одлука „накарадног суда“.


РЕАГОВАЊЕ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ У БИХ: УСТАВНИ СУД БИХ ЈЕ КОНАЧНИ АУТОРИТЕТ


Поштивање уставног поретка и уставних обавеза није дискреционо право, већ обавеза у било којој земљи у Европи, саопштено је из америчке амбасаде у БиХ.Након што су представници Републике Српске одлучили да блокирају доношење одлука у државним институцијама због одлуке Уставног суда БиХ да је Уставу БиХ супротан члан 53. Закона о пољопривредном земљишту РС, којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште, које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Републике Српске, огласили су се из Амбасаде САД.


Из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ кратко су навели да тек требају чути потпуну информацију о чему се расправљало на данашњем састанку у Бањој Луци.


- Поштивање уставног поретка и уставних обавеза није дискреционо право, већ обавеза у било којој земљи у Европи. Уставни суд БиХ је коначни ауторитет, који одређује шта Устав БиХ прописује, а шта не прописује, наводи се у реакцији Амбасаде Сједињених Америчких Држава.


На крају су позвали све стране да поштују одлуке Уставног суда БиХ, а изабране и именоване званичнике да извршавају своје уставне дужности.