ЗА последњих девет година БиХ је остала без 219.969 грађана. Толико је њих, према подацима Еуростата, добило дозволу за боравак у ЕУ. Само у 2018. години 53.520 држављана БиХ је први пут добило боравишну дозволу у некој од земаља чланица ЕУ. Највећи број боравишних дозвола држављанима БиХ издала је Немачка - 16.523, потом Словенија 15.714, док је на трећем месту Хрватска, која је издала 12.996 тих дозвола.

Када се говори о одласку грађана из РС, и ове године се наставио негативан тренд одлазака у иностранство у потрази за бољим животом. Према подацима саговорника "Новости", Српску већ дуже време на годишњем нивоу напусти по неколико хиљада радника.

Због масовног одлaска радне снаге трпе све гране привреде. У РС, тако, на сваком кораку фале електричари, инжењери, економисти, возачи, програмери, трговци, конобари, укратко сви профили радника. Иако су у РС повећане плате и пензије, на терену послодавци муку муче са радном снагом, јер све више људи одлази у Европу да ради. Оно што је занимљиво, кажу наши саговорници, да из РС сада одлазе и они који су имали добро плаћене послове и чије су плате биле око 2.000 КМ.

У Привредној комори РС (ПК РС) кажу да тренутно у свим гранама привреде постоји проблем са одласком радне снаге.

- Одлазе и најбоље плаћени радници, не само они са нижим зарадама. То се одражава на конкурентност домаћих фирми - истиче Владимир Благојевић, портпарол ПК РС.

Он каже да је једно од решења за задржавање радника у Српској растерећење привреде кроз смањење пореза и доприноса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска приказује реално стање у БиХ: Жељка Цвијановић о извештају за Савет безбедности


- Уколико би се доприноси и порези вратили на некадашњих 52 одсто у односу на садашњих 60, то би био први корак у задржавању радника јер би се могле повећати плате - истиче Благојевић.

Ранка Мишић


Саша Тривић, председник Уније послодаваца РС, каже да ће због недостатка радне снаге расти плате у РС, али да то није коначно решење.

- Послодавци ће морати и кроз улагања у технолошки развој надокнадити недостатак радника, а при томе и да повећају плате - истиче Тривић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вишковић: Нема добре производње и профита без задовољних радника


Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС, каже да је одлазак квалификоване радне снаге кулминирао.

- Када смо пре неколико година упозоравали наше институције да ћемо остати без радника, тада су нам се подсмевали и поручивали да ако неко неће да ради за 300 КМ има ко хоће за 200 - каже Мишићева.

Она каже да се, нажалост, није ишло у сусрет проблему, већ се реагује сада кад је криза са радном снагом наступила.

- Проблеми са недостатком радне снаге рефлектоваће се и на приходовну страну буџета и на социјалне фондове - сматра Мишићева.Са Владом РС, додаје Мишићева, направљен је трогодишњи план да плате у Српској сваке године расту како би се задржали наши грађани и очекује се да то колико-толико амортизује одлазак радника.

- У анкетама са људима који одлазе, или желе да оду, на првом месту је висина плате и могућност да живе пристојно - истиче Ранка Мишић.

ВРЕДНОВАЊЕ РАДА

РАНКА Мишић каже да масовни одлив радне снаге може да заустави једино увођење реда у пословну зону, а то значи престанак рада на црно и да се коначно вреднује и плаћа рад.

- Радник жели плату од које може да живи нормално и да планира свој живот, али и да напредује - истиче Мишићева.

Она додаје да ће ова година бити веома тешка за Српску, јер је ступила на снагу флексибилнија политика ЕУ за пријем радника, што ће се негативно одразити и на РС.