АлександарРадић (44) из Челинца, бивши активиста СДС, осуђен је у Основном суду у Бањалуци на две године затвора због испаљивања "зоље" на зграду "Еурохерца" у Бањалуци.


Пресуду је изрекао судија Далибор Кордић наводећи да је током суђења доказано да је Радић починио кривична дела изазивање опште опасности и недозвољено поседовање оружја, односно ручног ракетног бацача "зоља".


- Кључно за доказивање кривице је био налаз вештака који је потврдио да је неспорно на ракетном бацачу био ДНК оптуженог - рекао је Кордић.


Оптужница Радића терети да је 30. марта 2018. година у 23.40 часова у улици Булевар Српске војске испалио пројектил из ручног ракетног бацача М80, тзв. "зоља" који је погодио у канцеларију "Еурохерца" на деветом спрату зграде. Пројектил је пробио прозор и завршио у плафону канцеларије. Експлозије бојеве главе пројектила могла је да буде опасна по живот радника обезбеђења Дејана Дрљаче који се у том тренутку затекао у приземљу зграде. Срећом, прошао је без повреда, а на згради је проузрокована материјална штета у износу од 29.129 марака.


Након експлозије полиција је у улици Франа Супила пронашла одбачени лансер "зоље". На њему су нађени мешани ДНК трагови више особа, чија се доминантна компонента поклопила са Радићевим ДНК, који је ухапшен у октобру 2018. непосредно пред опште изборе у БиХ.


Током суђења тужилаштво је саслушало сведоке који су испричали да су у време експлозије у близини зграде приметили "пунијег" мушкарца који је носио дугуљасти предмет. Тужилаштво сматра да то одговара опису оптуженог, иако су сведоци навели да се ради о млађем мушкарцу са дугом косом и брадом. Одбрана тврди да Радић никада није имао дугу косу, ни браду...