МИНИСТАРСТВО иностраних послова БиХ, на чијем челу се налази кадар СДА Бисера Турковић, позната и као Биг Мама, није могло да опрости Србима запосленима у овом ресору што нису радили 9. јануара, на Дан Републике Српске.

Одлучила је Бисера да казни Србе и да њихово одстуство с посла на тај дан евидентира као неплаћен изостанак због верског празника! СДА је још једном показала колико мрзи Дан Републике и како прогања људе који га славе.

БиХ нема закон о државним празницима, јер не може да се постигне консензус о дану државности БиХ. И тако је годинама. Бошњаци упорно траже да то буде 1. март, дан када је одржан фамозни референдум о независности, како кажу Бошњаци. Али истина је да је 1. марта на Башчаршији убијен српски стари сват Никола Гардовић, што је означило почетак рата у БиХ. Ова друга верзија не постоји у главама Бошњака.

Бошњаци и Сарајево славе и 25. новембар као Дан државности и седницу ЗАВНОБиХ из 1943. године. За Српску је то уобичајен радни дан. Због упорног инсистирања Бошњака у вези са ова два датума и нема званичног државног празника. Ентитети празнују своје, и то су законом уредили. Тако Српска слави 9. јануар, али и 21. новембар - Дан потписа Дејтонског споразума, којим је заустављен рат у БиХ. Бошњацима се не допада ни 21. новембар!

Последњи доказ да не прихватају ништа из Српске предсатавља став Уставног суда БиХ. Након расправе о захтеву за оцену уставности измена Закона о застави БиХ који је поднео српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, суд није хтео да се изјасни одмах, него ће то урадити у "наредном периоду". Иако је Додик потпуно у праву, јер Председништво БиХ никада није аминовало поменуте измене закона, ово одуговлачење не брине Бошњаке. За њих је важна само пресуда Председништва СДА.