ПредседницаРепублике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Вашингтону да је Српска заинтересована за унапређење економске сарадње са САД у свим областима од заједничког интереса.


Цвијановићева је током разговора са помоћником директора УСАИД-а за Европу и Евроазију Броком Бирманом захвалила за развојну помоћ те америчке агенције Републици Српској, а исказана је обострана спремност за наставак партнерства, посебно у програмима усмереним на подршку младима, економски развој, привлачење инвестиција и отварање нових радних мјеста.


Она је оценила да су, захваљујући досадашњој веома доброј сарадњи

институција Републике Српске и УСАИД-а, у Српској реализовани бројни корисни пројекти у туризму, пољопривреди, енергетској ефикасности, финансијској стабилности, као и заштити животне средине, саопштено је из кабинета председника Српске.


Током боравка у САД, Цвијановићева је посетила Хадсон институт, где је разговарала са председником тог института Кенетом Вајнстајном, а у Вашингтону се састала и са представницима јеврејских организација у Америци.


Цвијановићева и Марк Левин, извршни потпредседник и извршни директор Америчке организације за подршку евроазијским Јеврејима, разговарали су о сећању на логоре смрти у Другом светском рату и великом страдању Срба, Јевреја и Рома.


Прочитајте још: Српска приказује реално стање у БиХ: Жељка Цвијановић о извештају за Савет безбедности


Разговарано је и о плановима за изградњу новог меморијалног комплекса у Доњој Градини, који ће заједнички реализовати Србија и Република Српска, те предстојећој комеморацији поводом Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.