Економски факултет у Бањалуци облежио је данас 45 година рада ипостојања, а тим поводом је промовисано 110 дипломираних економиста, те 13 мастера и магистара економије.


Пре почетка свечаности испред Економског факултета откривена је биста првом декану ове установе Јовану Родићу.


Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас у Бањалуци да Економски факултет бањалучког Универзитета успешно функционише 45 година и изузетно је значајан за образовни систем и развој Српске.


"Сви који су завршили овај факултет дали су велики допринос за развој Републике Српске. Очекујем да ће ова значајна установа наставити са образовањем квалитетног кадра, а Влада Српске улагањем у знање улаже у будућност друштва", рекао је Вишковић новинарима.


Он је истакао да ће млади људи, који се школују на јавним универзитетима, имати максималну подршку Владе Српске.


-Познато је да смо упутили у процедуру Нацрт закона о високом образовању јер нам је циљ да повећамо квалитет студирања на јавним универзитетима и да сви успјешни студенти имају бесплатно школовање, додао је Вишковић.


Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић нагласио је да Економски факултет престижна високошколска установа.


-Сигурно је да ће напредак у систему образовања бити видљив након доношења новог закона о високом образовању и закона о обезбеђењу квалитета у високом образовању. Честитам овој значајној установи 45 година успешног рада, рекао је Рајчевић.


Декан Економског факулета Станко Станић каже да је овај факултет један од водећих на бањалучком Универзитету.


-Сигурно је да смо за 45 година рада показали одговорност професора и асистената према заједници у којој функционишемо. Дали смо допринос развоју заједнице и привреде, али и живота у Републици Српској. У наредном периоду ћемо, са колегама из Источног Сарајева, понудити Влади Српске да заједнички радимо на стратегији развоја Српске, рекао је Станић.


Прочитајте још: Универзитет у Бањалуци обележава 44 године рада: Прослава са 20 различитих манифестација


Економски факултет бањалучког Универзитета у овој академској години похађа 1.130 студената.


Свечаној академији присуствовале су и званице из јавног живота и образовног ситема Српске, те студенти ове високошколске установе.