Пресуда генералу и пре суђења: Одлука суда БиХ у случају Миломира Савчића направила преседан

С. МИШЉЕНОВИЋ

06. 02. 2020. у 06:45

Пресуда генералу и пре суђења: Одлука суда БиХ у случају Миломира Савчића направила преседан

Суд БиХ, Миломир Савчић Фото БОРС

Стојановић: Због забране обављања те функције, жалбу достављамо до краја седмице

СУДУ БиХ биће упућена жалба на одлуку да се генералу Миломиру Савчићу забрани обављање функције председника Борачке организације РС, јер је оптужен за ратне злочине.

Миодраг Стојановић, адвокат генерала Савчића, каже за "Новости" да је жалба припремљена и биће достављена Суду БиХ до краја седмице.

- Суд БиХ је направио невиђен преседан изрицањем ове мере забране. Образложење да генерал Савчић са функције председника БОРС може утицати на потенцијалне сведоке је сулуда, јер БОРС никоме нити даје, нити одузима права - поручује Стојановић и додаје да очекује од Суда БиХ да се одреди по жалби у наредних десет дана.

Политичари из Српске и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата су сагласни да је Суд БиХ већ првим потезима у случају генерала Савчића показао двоструке аршине и жели да пресуди генералу и пре суђења.

Такође, поручују да сам приступ Суда БиХ већ баца велику мрљу на овај случај и изазива сумњу у правичност поступка против генерала Савчића.

Нико није крив док се кривица не докаже, изјавио је Радован Вишковић, премијер РС, коментаришући одлуку Суда БиХ, којом је генералу Савчићу забрањено обављање дужности председника БОРС.

Прочитајте још - ГЕНЕРАЛ МИЛОМИР САВЧИЋ О СУСРЕТУ СА КАРАЏИЋЕМ: Радован није бесан, све је ово очекивао

- Овде скоро да долазимо у позицију да је човеку пресуђено и пре суђења. Шта значи да се некоме забрани да обавља дужност само зато што је поднета пријава и да ли то значи да је већ крив, процесуиран и осуђен - запитао се Вишковић.

Милан Петковић, потпредседник НС РС, каже да је очигледно код предмета генерала Савчића, Суд БиХ ушао у сферу политике и да се удаљио од права.

- Није логично да се уводе мере забране код оваквих случајева, поготово јер је прошло много година од рата. Не видим ниједан разлог поготово да се генералу Савчићу забрањује да обавља функцију председника БОРС. Очигледно је на снази политички обрачун - истиче Петковић.

Миодраг Стојановић Фото РТРС

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите саопштено је да је овим настављен покушај рушења части и угледа српске војске и војника, сатанизовања српског народа и најгрубљег фалсификовања историје.

- Ову одлуку сматрамо још једним у низу срамотних поступака и несумњивим доказом да правосудни органи БиХ немају исти однос према догађајима и учесницима догађаја из грађанског рата деведесетих година на овим просторима - наводи се у овом министарству.

Удружење “Ветерани РС“ затражило је од председнице Жељке Цвијановић да сазове седницу организација насталих из одбрамбено-отаџбинског рата и представника парламентарних странака из Српске, да би се заузео став у вези са забраном коју је Суд БиХ изрекао Савчићу.

- Мислим да ништа нећемо постићи само оштрим и декларативним осудама, него је крајње време да седнемо и нађемо начин да се супротставимо оваквим одлукама - истакао је Душко Вукотић, председник овог удружења.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА

ТУЖИЛАШТВО БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. у Сребреници. Суд БиХ донео је решење којим се Савчићу забрањује да обавља дужност председника Борачке организације РС и ограничавају наступи у медијима у делу који се односи на предмет суђења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dragan

06.02.2020. 11:15

Odkacite te Mudzahedine I zivite kao drzava REPUBLIKA SRPSJA U SASTAVU SRBIJE. Samo me jos nesti cudi Engkezi izneli u javnost istinu o Srebrenici a vI iz RS cutite pa ako je to istina treba da bijete na sva zvona I obavestite svet o Engleskim izjavama