У Републици Српској нема заражених корона вирусом, а нема ни сумњивих случајева, потврдили су данас представници Института за јавно здравство РС.


Бранислав Зељковић, вршилац дужности директор овог Института, је казао да се активно врши епидемиолошки надзор и да је ситуација задовољавајућа.


- Нема места паници и немамо разлога за забринутост, јер нема доказа о оболелима од корона вируса у РС. Предузели смо све неопходне превентивне мере - рекао је Зељковић.


Додао је да је штампан материјал који ће бити дистрибуисан у све здравствене установе у Републици Српској како би се грађани информисали о превенцији и заштити.


Докторица Јања Бојанић је објаснила да су симптоми корона вируса код људи - назеб, прехлада, респираторне инфекције, а које могу попримити теже облике, углавном код људи који већ имају одређене предиспозиције, које иду чак до отказивања рада плућа и смрти.


- Корона вирус има низак леталитет, низак број умрлих у односу на оболеле, а у овој фази је то око 2,5 одсто. Овај вирус је најближи вирусу САРС. Пут ширења је блиски, интерхумани контакт, путем капљица или путем предмета који су контаминирана свежим излучевинама болесника - рекла је Бојанић.


Појаснила је да се на УКЦ РС ради дијагностика на четири врсте вируса, а најновији корона вирус може се потврдити у четири лабораторије које су референтне на основу одлуке Светске здравствене организације.


Данас је истакнуто и да су у Републици Српској биле две особе које су се самоиницијативно јавиле, а које су путовали у Кину. Они су истражени, и биће даље здравствено праћени, а за сада су добро и немају здравствених проблема.


Такође, било је и неколико кинеских држављана који су контролисани, а код којих нема сумње да су заражени корона вирусом.