Посета председника Србије Александра Вучића Мркоњић Граду у Републици Српској је историјска, изјавила је данас уочи Вучићевог доласка начелница те општине Дивна Аничић и додалада су и раније добијали помоћ од Владе Србије, али да ће ово бити прилика да се разговара о томе шта још може да се уради како би грађани живели боље.

"Ми смо већ имали помоћ Владе Србије за одређене пројекте у току прошле године, а разговарали смо и око евентуалне додатне помоћи, највише по питању образовања, здравства, тако да ћемо сутра вероватно дефинисати шта ће од тога бити реализовано", рекла је Аничићева за Танјуг.

Посебно им је, каже, драго што је председник Србије одабрао да сутра посети Мркоњић Град.

"Ми смо повратничка општина, скроз смо били страдали у рату, све је било порушено и још увек се на неки начин опорављамо од ратних дешавања, тако да нам је помоћ свакако потребна", истакла је Дивна Аничић.

Навела је да општина Мркоњић Град има око 17.000 становника, од којих су више од 90 одсто Срби.

У оквиру посете тој општини, председник Србије ће разговарати с привредницима, а обићи ће и Гимназију и Машинску школу, које су у једном објекту.

Похађа их око 500 ученика који, каже за Танјуг директор Машинске школе Предраг Ђуза, имају солидне услове за редовну наставу, али највећи проблем је практична настава.

Најнеопходније су им, навео је, ЦНЦ машине и додао да су ЦНЦ техничари веома тражени на тржишту рада и у Републици Српској и ван њених граница.

"Када бисмо успели да набавимо те машине и упишемо ученике за то занимање, а верујем да хоћемо, јер је изузетно велико интересовање, решили бисмо и велики проблем са којим се сусреће Мркоњић Град, а то је одлазак ученика након завршека основне школе у неке веће градове у Републици Српској или у Србији", рекао је Ђуза.

Предност је, каже, то што имају радионицу и обучен наставни кадар тако да им, додао је, само недостају машине да би комплетирали ЦНЦ технологију у школи.

Зграда у којој су смештене Гимназија и Машинска школа изграђена је 1973. године и у њу је, додао је Ђуза, више пута улагано.

"Овај објекат је током агресије хрватске војске 1995. године био у ужасном стању. Реновиран је колико се могло, парцијално, а значајни инфраструктурни пројекти нас очекују и у наредном периоду, од енергетске ефикасности до опремања информатичких кабинета, библиотеке, радионице...", навео је Ђуза.

Изразио је задовољство што ће њихову школу посетити председник Србије јер ће то, додао је, бити прилика да му предоче проблеме са којима се суочавају.

"Надам се да ће имати разумевања да нам помогне", додао је Ђуза.

Председник Вучић сутра ће доћи у Мркоњић Град, а посетиће и општину Дрвар у Федерацији БиХ, где ће бити отворена фабрика врањске компаније "Јумко", као и филијала Комерцијалне банке.