Финансијски проблеми терају Српску да повлачи полицајце са границе

С. МИШЉЕНОВИЋ

среда, 29. 01. 2020. у 07:30

Финансијски проблеми терају Српску да повлачи полицајце са границе

Фото Муп РС

Проблем око финансирања припадника МУП Српске који чувају граничне прелазе у БиХ. Лукач: То ће проузроковати велике проблеме у вези са контролом улазака миграната

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова РС у случају да Међународна организација за миграције (ИОМ) одустане од финансирања смештаја и исхране за полицајце из Српске, ангажованих на обезбеђењу границе БиХ, мораће да их повуче са границе, изјавио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС.


Он је упозорио да ће то проузроковати много веће проблеме у вези са контролом уласка нелегалних миграната на територију БиХ.


- Према нашим информацијама, ИОМ је послао писмо Граничној полицији БиХ која нас је обавестила да од 31. јануара ове године ИОМ престаје да финансира полицајце из Српске који су ангажовани на помоћи Граничној полицији БиХ у чувању границе. Немамо директну информацију од њих о томе шта се дешава, односно да ли је то недостатак средстава или се ради о њиховом одустајању од помоћи у спречавању нелегалних улазака у БиХ - рекао је Лукач.

Лукач је подсетио да је полиција РС, у складу са споразумом са Граничном полицијом БиХ, за полицајце из РС сносила трошкове дневница и горива, док је ИОМ финансирао смештај и исхрану.


- Ти трошкови су прошле године прешли износ од 1,2 милиона КМ непланираних средстава које смо морали да пронађемо и то је било оптерећење за буџет МУП РС. Ако они одустану у потпуности од тога као што имамо обавештење, ми ћемо морати да повучемо своје полицајце јер у буџету немамо довољно средстава да то исфинансирамо - истакао је Лукач.


МУП и власти у Српској остају при ставу да нико осим Граничне полиције БиХ и полиције РС не може да контролише границу на територији Српске. Лукач је нагласио да није могуће да друге агенције попут федералног или кантоналних МУП уђу на територију РС и контролишу границу.


- То може да ради полиција Српске у складу са својим законским и уставним надлежностима. Ми немамо намеру да на територији Федерације БиХ обављамо контролу и преузимамо њихове надлежности, али нећемо дозволити ни да то било ко други ради на нашој територији - рекао је Лукач.


Драган Лукач,Фото Д. Поздеровић

Радован Вишковић, премијер РС, изјавио је да Српска неће дозволити да граница остане незаштићена, али да не може преузети додатне трошкове за смештај и исхрану припадника (МУП). Вишковић је истакао да је Српска и до сада имала значајне трошкове за око 100 припадника МУП који бораве као испомоћ на граници.


- Ово показује у каквим условима функционише БиХ. Они који се заклињу да помажу, ускраћују помоћ БиХ када јој је она најпотребнија - рекао је Вишковић.


Прочитајте још: Мањи притисак на границу


- Савет министара је добио проширење буџета и ако желе да обезбеде границу нека за то издвоје средства. МУП РС је спреман да настави да ради на тим пословима, али нећемо радити на своју штету - поручио је Вишковић.


ОЈАЧАТИ КАПАЦИТЕТЕ

СУЗБИЈАЊЕ миграната у преласку границе, подсетио је премијер РС, није обавеза МУП Српске, већ Граничне полиције БиХ.

- Било би реално да Гранична полиција ојача своје капацитете, запосли нове људе и обавља Уставом прописане надлежности. Ако наши полицајци буду морали да напусте границу, они ће се повући у унутрашњост Српске и радити и даље свој посао, и све мигранте који пређу границу евидентирати и превозити у миграционе центре - нагласио је Вишковић.


Коментари (2)

Анти Антифа

29.01.2020. 08:15

Полиција нека се повуче на границе Српске према БиХ и Хрватској