Глобална потражња за ИТ стручњацима – како их задржати

29. 01. 2020. у 09:00

Глобална потражња за ИТ стручњацима – како их задржати
Огласи за ИТ послове су у врху бројности, што потврђује и листа 10 најтраженијих занимања из свих области
ИТ индустрија због константног развоја има велику потребу за квалитетним програмерима. Недостатак стручњака из ове области глобални је проблем. Стога није погрешно рећи да се посао програмера веома цијени и то и на домаћем тржишту.


Огласи за ИТ послове су у врху бројности, што потврђује и листа 10 најтраженијих занимања из свих области на којој висока мјеста заузимају занимања као што су: софтвер девелопер, програмер, ИТ консултант и ИТ аналитичар.

Да је домаћи, ИТ сектор конкурентан у свјетским оквирима говори потражња за нашим стручњацима, софтверским рјешењима, али и чињеница да се у Бања Луци ради ИТ развој за велике свјетске информационе компаније.

Стефан Крнета, оснивач домаће ИТ фирме „Dwelt“ истиче да је за још више успјеха у европским и свјетским дигиталним оквирима, неопходан развој властитих софтверских производа. У овом сегменту, сматра Крнета „Dwelt“ је поприлично усамљен, али и у глобалним размјерима успјешан.

„С обзиром да су респектабилне европске компаније изразиле интерес за наше софтверске производе сматрамо се конкурентнима, а у то смо се увјерили и на „Utility week-у“ у Паризу крајем прошле године, гдје су не само исказани интереси за наш софтверски производ, Платформу X већ и остварени контакти. Разлог томе је што радимо на најновијим технологијама из области развоја софтвера и система за управљање базама података, а сви наши производи усклађени су са најновијим научним истраживањима у области софтверског инжењерства“, каже Крнета.

Крнета: Ја сам лично заговорник високих плата. Увијек настојим да смо по висини плата у топ 3 на тржишту. Врхунски радници морају да буду врхунски плаћени и то је врло јасно.

С обзиром да води компанију у индустрији са највећом флуктуацијом запослених занимало нас је које услове рада нуди својим стручњацима. „Ја сам лично заговорник високих плата. Увијек настојим да смо по висини плата у топ 3 на тржишту. Врхунски радници морају да буду врхунски плаћени и то је врло јасно. Ако желимо да привучемо квалитетне ИТ стручњаке, висина плате у Бања Луци мора да буде једнака висини плате у Минхену, Бечу или неком другом великом европском граду коригована за износ нижих трошкова у Бања Луци,“ одговара Крнета. Ипак чврсто вјерује да је квалитетан однос унутар тима један од кључних фактора, те да је унутар фирме неопходно створити систем у којем сваки запослени даје свој максимум и на тај начин створити најбоље људе за компанију.Увјерио се у то на почетку сарадње Горан Маринковић који у Dweltу обавља праксу и чији је стипендиста: „Екипа је јако добра, што није случајност. Када сам долазио у фирму, прва ствар коју су провјеравали је да ли ћу се уклопити у њихов, сада већ, наш тим. Тренутно сам стипендиста и слободно могу рећи да је стипендија и више него пристојна. Свакако да ми је највећи бенефит то што је све засновано на бази договора и доброг радног окружења.“ Да је уз добар приход и флексибилност, од великог значаја радни тим сарадника потврдио нам је и Станоје Ивановић „Моји потенцијали се најбоље могу испољити када радим са максималним уважавањем и слободом уз минимални притисак. Мој послодавац то одлично зна и тиме се води.“

„Ако желимо правити стабилан софтвер и бавити се озбиљним пројектима, морамо пратити нове технологије, што и радимо, а то ми пуно значи," каже млади програмер Горан.

Успјех овог тима као и других врхунских у ИТ сектору, које привлаче технички изазови, јесте прилика да раде са најсавременијим, најквалитетнијим технологијама и да учествују у важним пројектима. Програмери Dweltа кажу да су им те могућности доступне, те битне за њихово даљње усавршавање, без којег, свјесни су нема квалитетног ИТ стручњака, ни квалитетних софтверских рјешења. „Пројекти на којима ја радим, у оквиру нашег софтверског производа, Платформа X, су од великог значаја због тога што цео процес у енергетском сектору подижу на много виши ниво. Мој приступ раду је Теслијански, што значи да кроз свој рад тежим за колективним доприносом.“ каже Ивановић. „Ако желимо правити стабилан софтвер и бавити се озбиљним пројектима, морамо пратити нове технологије, што и радимо, а као младом програмеру то ми пуно значи,“ закључује Маринковић. Он каже да је већ добијао пословне понуде из иностранства, али и да их је одбио због добрих примања, врхунских услова рада, квалитете живота и чињенице да још има овдје од кога учити.

Од почетка рада компаније 2015. године до данас, Dwelt није напустио ниједан радник, а „увезли“ су два програмера из Србије. У Dweltу раде доктори наука и докторанти из области информационих система и вјештачке инетелигенције на Универзитетима у Новом Саду и Београду. Сматрају да је то од кључне важности за подстицање научних истраживања у ИТ области, примјене научних достигнућа у пракси, те конкуретности наших домаћих софтверских производа на страном тржишту. Властити софтверски производ може да донесе суштинске промјене у економији наше земље битне за останак младих, сматрају у овој ИТ компанији која има потписан споразум о пословно-техничкој сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, а спемни су за сарадњу и са другим факултетима.Чине се да су у Dwelt-у нашли успјешну формулу да задрже стручњаке на домаћем терену, обезбједивши им врхунске услове рада, тимску сарадњу, разумјевање, високе приходе, могућност технолошког усавршавања, те рада на свјетски признатим софтверским производима. О важности ове формуле најбоље говори податак једне БХ студије према којој одлазак једног сениор софтwаре девелопера из БиХ узрокује директну и индиректну штету од 4 милиона КМ.

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bole

29.01.2020. 10:36

Ako problem postoji zašto nema nikakve volje po srpskim firmama da se to reši? Kandidate koji izraze interesovanje za kompaniju pozovu a zatim vređaju na intervjuu, svi traže seniore koji bi radili na juniorskim pozicijama za platu praktikanta, menadžment je uvek po pravilu neškolovan, firme koriste crne liste za kandidate koji odbiju loše ponude, a HR menadžerke koje rade za 5x manju platu od prosečnog programera nisu u stanju da prikriju nezadovoljstvo pa zbog toga rasteruju najbolje talente.

Sale

29.01.2020. 13:36

@ Bole - Nemoj tako mili, nije lepo da sevaš po svima ako si nezadovoljan, ako imaš znanje ne vidim šta je problem, ja ću prvi da te zaposlim, dođi na intervju i probni rad, pokaži šta znaš - tobogan je vaš...

Marija

30.01.2020. 17:25

@ Bole - Sale jel mozete molim Vas da postavite link ka sajtu Vase kompanije sa ponudom poslova. Ucila sam Python, C# i C i jako mi je tesko da nadjem bilo sta za pocetak. Na poslednjem intervju su mi potpuno otvoreno kazali da sam najbolja mediju kandidatima ali da su morali da "dovuku stolice za neznalice sa bootcamp kursa jer svi imaju neke veze po firmi." Unapred hvala.