ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Републике Српске позвала је све раднике заинтересоване за стимулативне отпремнине да се пријаве од 31. јануара. Према правилнику о стимулативним отпремнинама и економско-социјалном збињавању, у првом таласу отпремнина у ЕП РС пријављују се прво радници свих пет дистрибутивних предузећа, а отпремнине ће износити од 22.000 КМ до 50.800 КМ.

У Синдикату ЕП РС "Новостима" је речено да је процена да ће се у првом таласу, који се односи на дистрибутивна предузећа, пријавити око 600 радника од укупно 4.000 колико је запослено у ових пет предузећа.

Зоран Мићановић, председник Одбора синдиката ЕП РС, каже да су отпремнине просечне и да се пре свега водило о структури људи који би узимали отрепмнине.

- Највеће отпремнине од 50.000 КМ иду за људе који имају 24 године стажа, јер они имају још доста да раде и за њих су и предвиђене највеће отпремнине. За стаж од 40 година отпремнина ће бити 29.766 КМ. За оне са бар три године стажа отпремнине ће бити око 22.000 марака - појашњава Мићановић.

Лука Петровић, генерални директор "Електропривреде РС", каже да позив за стимулативне отпремнине на снагу ступа крајем овог месеца и да ће главни критеријум бити године стажа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хорор у дервентском "Голдију": Нешто начула, па ножем напала продавачицу

- Сходно Реформској агенди БиХ и одлукама Владе Српске из 2017. године, одлучено је да се иде у реструктурисање електродистрибутивних предузећа ЕП РС и у том смислу учињен је знатан низ корака, одабран је консултант, Амбасада Велике Британије донирала је комплетна средства за спровођење процедуре и плаћање консултаната - рекао је Петровић.

ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗАЈЕДНО са дистрибутивним предузећима "Електропривреда РС" обезбедила је око 27 милиона КМ, који ће бити исплаћени у два дела - први одмах након потписивања споразумног раскида уговора, а други у року до 60 дана од потписивања тог споразума.

Он је навео да је закључено да у дистрибутивним предузећима има вишка радника, и да је то једна од најтежих мера.

- Дистрибуције ће убудуће бити функционално организоване и то ће бити искључиво техничко предузеће - истакао је Петровић.

Петровић је додао да су са синдикатом континуирано усаглашавана мерила и критеријуми који су усвојени и потписани 24. јануара.

- Мерила и критеријуми односе се на то да се искључиво вреднују године стажа проведене у енергетском систему РС или БиХ - каже Петровић.

Он наводи да ће минимално давање бити 22.000 КМ, а максимално 50.800 КМ, с тим што може да буде увећано ако се пријави неко из борачких категорија или цивилни инвалид рада. у "Електропривреди" желе да све ово буде урађено споразумно и да је сигурно да се већ препознају људи који су вишак.

- Дистрибуције ће убудуће живети само од своје мрежарине, јер ће бити искључиво државно предузеће, а надокнаду за мрежарину ће регулисати Регулаторна агенција за енергетику - рекао је Петровић.

СИСТЕМАТИЗАЦИЈА

ЛУКА Петровић је навео да ће наредних дана на огласним таблама у дистрибутивним предузећима бити објављене и нове систематизације радних места.