У Бањалуци је вечерас отворена изложба "Златне нити ћирилице" коју чини више од 50 оригиналних радова у техници веза и златовеза, насталих према мотивима минијатура из старих српских књига.


Изложбу је отворила помоћник министра просвете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, која је истакла да је реч о предивној изложби чије су теме азбука, ћирилица, српско писмо. - Српски језик и ћирилица су темељ нашег националног идентитета и једна од кључних ствари за наш културолошки опстанак, рекла је Ђаковићева.


Изложба, коју је приредило удружење "Бео-етно визија" из Београда, отворена је поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и прославе дана Светог Саве.


На изложби се чуло и да ћирилица одражава душу српског народа, његово самосвојно духовно наслеђе, те да је аутентична култура веза, која се у српском народу развија и негује унутар средњовековне дворске и црквене уметности, инспирисала чланице "Бео-етно визије" из Београда да лепоту осликаних и калиграфисаних ћириличних слова из древних рукописаних књига пренесу на платно иглом и концем.


Аутор изложбе и председник "Бео-етно визије" Вера Авлијаш рекла је новинарима да публика на изложби може виђети управо "златне нити ћирилице", односно симболе и поруке у којима ће моћи да наслути како је свет функционисао у средњем веку.Авлијашева је заједно са својим колегиницама Оливером Јасиком, Наташом Цвејић и Весном Стојановић извезла радове приказане на изложби.


Удружење "Бео-етно визија", основано је крајем 2012. године, настоји да очува традиционални уметнички вез и друге сродне занате, те да са овим обликом српског нематеријалног културног наслеђа упозна подједнако и домаћу и страну публику, али и да повеже ствараоце сличног сензибилитета у региону и свету.

Изложба се реализује под покровитељством Министарства просвете и културе Српске, Секретаријата за вере и Генералног конзулата Србије у Бањалуци.


Стручну кординацију овог излагачког пројекта потписује "Артис центар" из Београда чији је директор, историчар уметности, Тамара Огњевић говорила на отварању.


Изложба ће бити отворена до 15. фебруара.


Прочитајте још: СТРУЧЊАЦИ ПОРУЧИЛИ: Ћирилицу волети и чувати јер је она српска тековина


Отварању изложбе у просторијама Културног центра Бански двор присуствовали директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и личности из јавног, културног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске.