Сњежана Новаковић Бурсаћ: СНСД је лоша мета за могуће уцене

Novosti Online / С. М.

27. 01. 2020. у 14:48

Сњежана Новаковић Бурсаћ: СНСД је лоша мета за могуће уцене

Сњежана Новаковић Бурсаћ - фото РТРС

Сњежана Новаковић Бурсаћ оценила да одуговлачење Представничког дома да потврди одлуку о именовању Млађена Божовића за министра за људска права представља опструисање примене изборних резултата
Шеф Клуба СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оценила је да одуговлачење овог дома да потврди одлуку о именовању Млађена Божовића за министра за људска права представља још једно непотребно опструисање примене изборних резултата општих избора из 2018. и поновно кршење међустраначких договора.


- Могуће је да неко мисли да је у питању нека врста уцене, на шта могу да кажем да је СНСД прихватљив партнер за поштовање договора и принципа, а потпуно лоша мета за могуће уцене - рекла је Бурсаћева и подсетила да је одлуку о именовању Божовића донио председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.


Она каже да се изгубљено време у вези са конституисањем Савета министара не може надокнадити, али да верује да је могуће убрзати процесе и добити на квалитету донесених одлука и ефективности извршних органа власти, имајући на уму да је послије дужег времена линија одлучивања успостављена од легитимних представника народа који притом долазе из исте групације странака предвођене СНСД када јеРС у питању.


Коментаришући предлог да Дарко Ћулум буде именован за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ, те захтев бошњачких министара да се са тим именовањем сачека и да се "у пакету" именује и директор ОБА Осман Мехмедагић којег протежира СДА, она је навела да верује да странке које партиципирају у формирању власти на нивоу БиХ могу пронаћи адекватну меру међусобног уважавања и прихватања - како једни других, тако и реалне ситуације, те завршити сва потребна именовања у врло кратком периоду.


- Не видим никакву корист од одуговлачења, поручила је Бурсаћева за Глас Српске.


Она наводи да кабинет председавајућег обавља анализу укупне структуре Савета министара и пратећих управних организација и радних тела, посебно када је реч о композицији руководних структура, те истиче да је очигледно да су неке од тих институција "пренадуване" без основа и потребе.


Када је реч о функцији потпредседника Федерације БиХ, као и неким министарским позицијама у Влади ФБиХ које би требало да припадну легитимним представницима српског народа, Бурсаћева је навела да ће потпредседници ФБиХ бити они који обезбеде одговарајући подршку у Дому народа и да је то политичка реалност.


Прочитајте још: СНСД жели место потпредседника Федерације БиХ!


- СНСД сматра да захваљујући подршци добијеној у срединама у којима живи највећи број Срба у ФБиХ може легитимно и да заступа тај народ у органима власти, за разлику од неких који имају проблем са легитимитетом уопште. Легитимитет добијен на изборима, како га ми доживљавамо, повезан је са стварним потребама и проблемима људи, те перцепцијом о томе ко може да их адекватно реши, рекла је Бурсаћева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)