СЕДНИЦА Главног одбора Социјалистичке партије у Добоју почела је у недељу тек након што су из просторија избачени чланови ове партије, који су хтели да се обрате руководству. Због тога је почетак седнице на којој је потврђена ранија одлука Извршног одбора да се из странке искључе Горан Селак, народни посланик и шеф Градског одбора СП у Бањалуци, Максим Скоко, шеф Клуба посланика СП у Народној скупштини РС, и Миленко Савановић, функционер ове странке, каснио три сата.

Искључени чланови поручили да је седница нелегално сазвана, те да је и одлука о искључењу таква.

- Није завршена процедура нашег искључења јер коначна одлука о искључењу се доноси тек након проведене жалбе Статутарној комисији, коју ћемо упутити. Што због нелегалности сазивања Главног одбора, а најављујем је и из суштинских разлога зато што прилика за другачије мишљење у СП није смела и није могла бити разлог за било чије искључење - изјавио је Скоко и додао да ће у Народној скупштини и даље деловати као клуб све док одлука о искључењу не буде постала званична.

С друге стране лидер СП Петар Ђокић каже да је поменути тројац искључен јер су одбили да се јавно извине партији и њеном председнику.

- Оставили смо простора да неки народни посланици могу променити свој став, оставили смо им простора за корекцију, али ови који су заиста начинили и интензивно деловали они су морали бити искључени на основу оцене да су грубо прекршили статут наше партије. Ми смо понудили један текст изјаве нашим посланицима како би је јавно прочитали, да признају да су грубо прекршили програм и статут СП, да се извине свим органима, члановима, председнику за исхитрен потез. То нису могли да прихвате - изјавио је Петар Ђокић.

Извори "Новости" из СП кажу да се настала ситуација у целини, где група посланика СП тражи смену председника Петра Ђокића не може решити, унутарстраначком репресијом и "гурањем под тепих" нараслог незадовољства у редовима СП.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Деманти фирме "ВЕ Гребак": Реаговање на вест о потписивању уговора министра Ђокића са Миралемом Чампаром


- Поступак "побуњених" народних посланика, односно захтев за смену министра Ђокића, али понајвише унутарпартијски одговор министра Ђокића, отвара ново до сада невиђено поглавље у нашој парламентарној пракси. Министар чију смену, због многобројних афера, захтевају његове партијске колеге и истовремено народни посланици у Народној скупштини, одлучује да на њих изврши притисак, без преседана у парламентарној пракси и да их репресијом принуди на послушност и ревизију властитих ставова исказаних у Народној скупштини. Односно да их избаци из странке и тако остане без клуба посланика. Ово је поступак какав се не виђа ни у тоталитарним режимима. Поступак, какав би у свакој парламентарној демократији окончао политичку каријеру свог творца - поручују извори из СП за "Новости".


ИЗВЕШТАЈ МУП

МУП Српске је лане против Петра Ђокића, министра енергетике поднео извештај Републичком јавном тужилаштву, због сумње да је учествовао у незаконитим радњама у случају ЕФТ "Рудник и термоелектране Станари". И премијер Српске Радован Вишковић је тражио његову смену, али је Шокић успео да се извуче.