САМО два сата су била потребна дервентској полицији да пронађе и идентификује 22-годишњу мајку В. Н., која је рано ујутро у петак, на минус пет степени, у корпи оставила свог синчића у хаустору између зграда у насељу Сајмиште у Дервенти. Мада се у први мах поверовало да је реч о новорођенчету, "Новости" сазнају да је за длаку живот спасен остављеном једномесечном мушком детету.

Оно што је најзначајније, дете је, ипак, имало среће када је остављено на хладноћи, јер је тог јутра на посао чистачице у оближњи кафић дошла Мирјана Јевтић.

- Било ми је чудно када сам у пролазу између зграда на асфалту уочила положену, покривену носиљку за дете. Тада се није чуо плач. Ушла сам у кафић, и у намери да се вратим и проверим, на вратима се појавио младић са тврдњом да је у корпи нечије дете. Он је позвао полицију, а ја сам остала да га чувам. Било је страшно. Велика магла се спустила, и било је минус пет степени. Дете је, да ли зато што се уплашило или му је било хладно, почело да плаче. До доласка полиције нисам имала храбрости да га откријем - испричала је, за наш лист, Јевтићева.


Прочитајте и:Pronađena napuštena jednomesečna beba: Čistačica našla dečaka na stepeništu zgradeСрећа је да су полицајци стигли за свега неколико минута. У службеном возилу они су повратили и угрејали дете. Касније су лекари добојске болнице, где је беба збринута, рекли да је то било пресудно да не задобије промрзлине.

Како сазнајемо, мајку су на овај очајнички корак нагнали оскудица и тешки животни услови.

- Код куће имам и двогодишњег сина. Без посла сам и примања. Сељакамо се од подстанарских соба до напуштених кућа у Дервенти. Једноставно, за нас троје није било услова да преживимо. Зато сам се одлучила да оставим бебу - кроз сузе је испричала В. Н., иначе штићеница Центра за социјални рад.


КРИВИЧНО ДЕЛО

ДРАГАНА Керкез, портпарол ПУ Добој, потврдила нам је да је 22-годишња мајка идентификована у року од два часа. Она није ухапшена, а с целом ситуацијом је упознат добојски окружни судија, који је случај оквалификовао као кривично дело напуштање детета.


У БРАКУ И ВЕЗИ

НА своја два фејсбук-профила, В. Н. је у првом навела да је у вези, а у другом да је у - браку. На једној од слика су њен двогодишњи синчић и, по свему судећи, партнер, уз исписане речи: "Моја два срца једина". Нема фотографије, као ни речи о новорођеном синчићу.