Специјалиста кардиолог и будући начелник кардиохирургије Универзитетског клиничког центра (УКЦ)Републике Српске Никола Шобот рекао је да је отварање кардиохирургије епохалан догађај за здравство Српске.


Након обиласка кардиохируршких сала, Шобот је рекао новинарима у Бањалуци да кардихирургија подиже ниво комплетног здравственог система и збрињава најтеже пацијенте, где се на милион становника очекује 500 операција годишње.


- Сале су врхунски опремљене по највишем европском нивоу. Уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, који је регионални лидер у кардиохирургији, направићемо импозантан резултат и за ове потребе едукујемо и наш кадар, истакао је Шобот.


Према његовим речима, кардиохирургија има две врхунски опремљене кардиохируршке сале, интензивну негу и оделење за пријем и збрињавање пацијената после операције, што задовољава потребе за планирани број оперативних захвата у Српској.


Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да ће радови на клиници бити завршени у марту, али да се не може рећи тачан датум отварања клинике.


- Трудићемо се да то буде што пре, јер нас коче и тендерске процедуре, рекао је Ђајић и додао да је отварање кардиохирургије велики успех руководства УКЦ-а и Републике Српске који ће допринети побољшању и очувању здравља становника Српске.


Он је оценио је да је операциони блок кардиохирургије УКЦ-а изграђен по светским стандардима, са најсавременијим операционим салама, инструментаријумом и операционим сетовима.


- Захваљујем руководству Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику без чије подршке не бисмо имали једну од најопремљенијих кардиохируршких сала у региону и већем делу Европе, рекао је Ђајић.


Према његовим речима, уз подршку Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, кардиохирургија која је требало да буде изграђена по принципу јавно-приватног партнерства, биће искључиво у власништву УКЦ-а Републике Српске.


- Након пуштања у рад кардиохирургије, наши пацијенти неће морати да одлазе у иностранство како би били подвргнути сложеним оперативним захватима из ове области, а самим тим смањиће се трошкови Фонда здравственог осигурања Српске, као и трошкови породица пацијената, истакао је Ђајић.


Специјалиста анестезиологије Бошко Радомир рекао је да се радује сарадњи са колегама са Дедиња, јер ће они омогућити лекарима УКЦ-а да створе своје тимове.


- Наш циљ је да што пре почнемо сами да радимо. Најтеже је саставити тимове, а наш кадар се већ образује у Клиници за кардиохирургију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, те у клиникама у Каменици и Љубљани, додао је Радомир.


Специјалиста кардиохирургије и управник Клинике за кардиохирургију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Миодраг Перић рекао је да је сарадња са УКЦ-ом Републике Српске увек била беспрекорна, те су сви са нестрпљењем чекали да се она крунише отварањем кардиохирургије у Српској.


Кардио-анестезиолог и начелник Одељења за анестезију Клинике за анестезију и интензивно лечење Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Синиша Јагодић рекао је да је одушевљен просторним капацитетима и да је реч о једном од најлепших оперативних блокова у којима је био.


Кардиохирургија ће бити смештена у објекту Јужно крило УКЦ-а на првом спрату, а простираће се на површини од око 1.500 метара квадратних.


Прочитајте још: УКЦ Бањалука: Отворена савремена кардио-сала


У току су преговори са еминентним стручњацима из Србије, Словеније и Аустрије који ће долазити у УКЦ како би изводили кардиохируршке процедуре, а и лекари из УКЦ-а одлазиће на петогодишње специјализације у иностранство да би након едукације почели самостално да обављају најсложеније захвате.