Из Социјалистичке партије РС искључени су посланици ове партије у Народној скупштини РС Максим Скоко и Горан Селак, као и бивши министар у Влади Српске Миленко Савановић.


Саопштио је ово данас председник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић, а након синоћње бурне седнице Извршног одбора странке и данашње иницијативе неколико посланика упућене премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, у којој траже смену Ђокића са места министра енергетике и рударства РС.


Ђокић сматра да су захтеви за његову смјену произашли из личних разлога групе посланика СП-а, а истакао је да не верује да ће га премијер Вишковић сменити.


- Они који не желе да сарађују са СП-ом, нека врате мандате. То би било морално и принципијелно. Њихов мандат је резултата рада бројних чланова партије, грађана, активиста. Из тога се види колико је мањкав Изборни закон БиХ, да неко уђе на основу угледа партије, а онда управља мандатом као да је његов лични – рекао је Ђокић.


Говорећи о иницијативи за његову смену са министарске позиције, одговорио је:

- Не очекујем да ме премијер смени јер подносиоци нису легитимни представници да би могли бити носиоци таквих иницијатива. Он нема разлога да то прихвати – додао је Ђокић.


Синоћ је у Бањалуци одржана бурна седница Извршног одбора СП-а на којој се одлучивало о судбини председника странке, коју је затражило неколико чланова Извршног одбора међу којима су и посланици ове странке у Народној скупштини РС. Захтев су упутили уз образложење да су незадовољни радом Ђокића на позицији министра енергетике и рударства.


- Непотребно је наступила оваква ситуација. Група наших народних посланика је исхитрено реаговала, а нису имали снаге и способности да чују друга мишејња – рекао је Ђокић.


Одбацио је све разлоге који су наведени за његову смјену.

Рекао је да нема сазнања да иза свега стоји неко други, али да евидентно има утицаја, а одбацио је наводе да му је лидер СНСД-а Милорад Додик поручио да се „одмори“.


Прочитајте још: Петар Ђокић на мети Републичког тужилаштва РС


- Он је ову ситуацију разумио и схватио сам да он сматра да је ово искључиво унутрашње питање Социјалистичке партије – казао је Ђокић.РЕАКЦИЈА ПОСЛАНИКА СП-А НАКОН ИСКЉУЧЕЊА: “ПЛОД ЖЕЉА И МИМО СТАТУТА”


Посланици Социјалистичке партије у Народној Скупштини Републике Српске саопштили су данас да су јединствени у ставу да истрају на тражењу оставке министра рударства и енергетике РС Петра Ђокића, упркос “представама за јавност и нестатутарним искључењима у режији председника партије”.


Шеф клуба посланика Максим Скоко, те посланици Андреа Дорић, Горан Селак, Саво Вулић и Ристо Марић, истичу да су истрајни у одлуци да не прихватају самовољу и срозавање угледа партије те да су данашња „искључења“ само плод жеља оних којима сметају позитивне промене и морална обнова партије.


- Од нас пет посланика, свих пет смо чланови Главног одбора партије, а само Главни одбор може да донесе такву одлуку. Тако да ова одлука није утемељена на статуту, а представља покушај да се утишају они који позивају на одговорност у партији – навео је шеф Клуба посланика СП Максим Скоко.


Народни посланик и председник Градског одбора СП Бањалука Горан Селак рекао је да посланици не придају много пажње медијским представама те да је то само један од видова притиска да се не прича о одговорности министра рударства и енергетике.


- Чињеница је да смо упутили захтев премијеру за смену министра, а одлуке о искључењу које се доносе по личним жељама и мимо одредби Статута ту не играју неку велику улогу нити могу шта да промене. Пошто није било седнице Главног одбора који може да донесе одлуке о искључењима, ово је дефинитиван доказ самовоље и бахатости и директна потврда да смо апсолутно у праву у својим захтевима – каже Селак.


Народни посланик Андреа Дорић каже да постоји јединство у Социјалистичкој партији по питању тражења одговорности кадрова за обављање поверених функција, те да клуб посланика СП наставља са планираним активностима, док је народни посланик Саво Вулић нагласио да је очигледно да је клуб посланика препознао стваран проблем.


- Верујем да је многим члановима партије сада јасније због чега смо покренули иницијативу и упутили захтјев за смену Петра Ђокића. Ово што је данас изрежирано довољно говори да смо били апсолутно у праву – каже Вулић.

Народни посланик Ристо Марић потврдио је да ничим није нарушено ни јединство ни будуће деловање клуба посланика који ће остати истрајни у захтевима за смену министра Петра Ђокића, али и за наставак моралне демократске обнове у партији која је очигледно неопходна за даљи раст и развој Социјалиста у Српској.


- Петар Ђокић овим злоупотребљава функцију председника партије и саму Социјалистичку партију да би се спасио одговорности и кршења закона на позицији министра – каже Марић.


Петар Ђокић је на данашњој конференцији за медије објавио искључење шефа клуба посланика Максима Скока, председника Градског одбора Бањалука Горана Селака и председника регије Крајина из Социјалистичке партије Миленка Савановића, због захтева премијеру Радовану Вишковићу за смјену Ђокића са позиције министра рударства и енергетике.