У Бањалуци у децембру боравило око 2.400 странаца, између осталог, са Тајланда, из Кине, Вијетнама, Сирије, Колумбије, Ирана, Ирске, Индонезије, Канаде, Швајцарске, Француске, САД, Белгије и Турске.


- Туристичкој организацији Бањалука је од почетка јануара на име боравишне таксе уплаћено око 22.000 КМ, што је у односу на цели месец прошле године, када је уплаћено 15.465 КМ, повећање од 41 одсто - рекла је Срни портпарол ове организације Бранка Бранковић.


Она је додала да ће до краја јануара то повећање сигурно износити и 50 одсто.


Бранковићева је подсетила да је Бањалука прошле године проглашена туристичким местом, те је боравишне такса повећана са две на две и по КМ.


Информације говоре да ће 2019. бити рекордна када је у питању долазак туриста. Први подаци кажу да је забележено око 86.000 долазака и између 130.000 и 140.000 ноћења. У односу на годину пре, то је раст до 15 одсто, навела је Бранковићева.


Према њеним речима, то су подаци у које нису укључени туристи који су за смештај користили "стан на дан", а у Бањалуци је регистровано 250 оваквих смештајних јединица чији корисници плаћају боравишну таксу.


Она је оценила да су у Туристичкој организацији Бањалука задовољни посетом туриста за протекле новогодишње празнике, напомињући да су за Нову годину у граду били попуњени сви смештајни капацитети, што значи да је у граду био изузетно велики број туриста.


"То су били `ударни` датуми, али то не значи да су сви туристи одједном напустили Бањалуку јер информације са терена показују да је све до 5. јануара заузетост смештајних капацитета била 80 одсто. То значи да је велики број туриста одлучио да дуже остане у нашем граду", рекла је Бранковићева.


Она је навела да је у Бањалуци у децембру боравило око 2.400 странаца, између осталог, са Тајланда, из Кине, Вијетнама, Сирије, Колумбије, Ирана, Ирске, Индонезије, Канаде, Швајцарске, Француске, САД, Белгије и Турске.

У Градској управи рекли су Срни да им је Пореска управа Републике Српске потврдила да је током новогодишњих празника у Бањалуци у трговини и кафанама потрошено чак 4,24 милиона КМ, односно 1,3 милиона КМ више него лани.


Прочитајте још: Нова апликација за туризам показује како изгледа виртуелна шетња Бањалуком?


Према њиховим подацима, новогодишњи промет у три "ударна" дана празника, односно од 30. децембра до 2. јанауара, за 43 одсто је већи него што је то био случај у истом периоду прошле године.


Поводом новогодишњих празника на Тргу Крајине било је око 50.000 људи када су наступале регионалне музичке звезде - Марија Шерифовић 30. децембра, 31. децембра певали су Јелена Томашевић и група "Црвена јабука", а 1. јануара Александра Пријовић.