Борци Невесиња и читаве Херцеговине огорчени су јер је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске, дао концесије за ветроелектрану Гребак потписујући уговор са некадашњим припадником одреда “Ел Муџахедин”. Како кажу борци и ветерани за “Новости” оно што су му опростили правобранилаштво, премијер Радован Вишковић, Влада и коалициони партнери, неће му опростити борци ове регије. Против одлуке о давању концесијеза ВЕ Гребак и лицу Миралему Чампари, било је и Правобранилаштво РС које је дало негативан одговор министру Ђокић и ресорном министартсву за овај посао.


Саговорници "Новости" кажу да су људи огорчени с правом, а упркос томе што ни инситуције РС нису биле за то потписивање уговора са Чампаром, министар је радио по свом из ко зна каквих интереса. Зато од премијера и председника и институција РС тражимо да смени министра и да се уговор поништи, те да се именује одговоран министар који неће за свој ситни интерес радити у корист непријатеља Републике Српске,поручују представници демобилисаних бораца ВРС и мештани.

Брано Зечевић, председник Удружења “Ратни ветерани” Невесиња каже за “Новости” да су ветерани још пре три године доставили у Владу пројекат да се на овом подручју направи ски - лифт за грађане Невесиња и шире.

- Ми смо увек за развој Републике Српске, али се морају знати некакав ред и шта се ради и како. Овде се заобилази Невесиње и Херцеговина. Овакве људе треба сменити јер раде и мимо институција РС, каже Зечевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СНСД жели место потпредседника Федерације БиХ!


У Правобранилаштво РС на упит “Новости” око давања концесије Миралему Чампари за градњу вјетроелектране Гребак, кажу да је Правобранилаштво РС дало негативно мишљење на предлог концесионог уговора који је потисан између Владде РС заступане по министру енергетике и рударства, и привредног друштва “ВЕ Гребак” доо Невесиње.

- У наредном периоду , све даље активности ће се предузимати уз консултације са Владом РС, а у циљу адекватне заштите и заступања имовинско-правних интереса РС, наводе у Правобранилаштву РС.

Новости су контактирале министра Петра Ђокића како би добили одговоре и објашњења поступака који иду директно против мишљења Правобранилаштва РС, али нам с еминистар није јављао на позиве.


Потисивање уговора министра Ђокића и Миралема Чампаре; Фото: Влада РС