Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци предложило је притвор др Дарку Голићу, начелнику Клинике за анестезију и интезивно лечење УКЦ РС, осумњиченом за обљубу над пацијентом, због утицаја на сведоке и бојазни да ми могао да понови кривично дело.


У тужилачком предлогу за притвор наводи се да се основана сумња да је Голић починио кривично дело обљубе над немоћним лицем произилази из изјава 12 сведока. Од тога је, како сазнају "Новости", пет сведока изјавило да су лично видели да је Голић приликом визите 19. јануара љубио пацијента у уста, те да је то наставио да ради и поред њиховог присуства.


Наводи се да је пацијент више од 40 дана био у коми и моторичке способности су почеле да му се поправљају, али није могао самостално да функционише. Дан раније је скинут с апарата за дисање. Међутим, да се није могао бранити сведочи и то да су му руке и ноге и даље биле везане и фиксиране, што је уобичајена пракса у "шок соби" како би се спречило самоповређивање.


И поред тога сведоци тврде да је пацијент имао угризе на врату, а уочили су и друге трагове који указују на злостављање. Сам пацијент им је рекао да му је то учинио др Голић који је критични дан више пута сам остајао с њим у соби. Сведоци су описали и да је критичног дана пацијент у присуству Голића био видно узнемирен и преплашен, те да му је током његовог боравка у соби пулс скакао и до 150 што се видело и на мониторима на одељењу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Случај шокирао и истражиоце: Лекар Дарко дужи период сексуално злостављао пацијента у коми!?


Голићев бранилац, адвокат Јевто Јанковић каже да се противио одређивању притвора. Појашњава да је молио суд да му уместо притвора одреде мере забране, лично гарантујући да његов клијент неће ометати истрагу, да се неће појављивати на радном месту, те да ће се одазвати на све позиве надлежних органа.


- Оно што му се ставља на терет немогуће је да је извршио на начин као што му је предочено. У најмањој мери је очекивао захвалност, а не хапшење. Да је склон ономе што му је предочено, ваљда би за 35 година праксе неко то видио или чуо, а не сад кад је пред пензијом - тврди Јанковић.


Он каже да се ту не ради о правном основу, већ нечему другом, што у овој фази истраге не жели да износи.


- Зато смо и одабрали да се брани ћутањем. Молио сам суд да му одреде мере забране, јер су медији већ урадили криминално и неистинито објављивање правно нетачних чињеница. То је урађено намерно, јер је његово хапшење у вези са другим разлозима, а не оним који му се стављају на терет - рекао је Јанковић, понављајући да ће сви бити шокирани када сазнају зашто је Голић ухапшен.