СОЦИЈАЛНО угроженим и особама са инвалидитетом у Добоју је досадило да локалне власти "маскирају" поскупљења комуналних услуга обећањима да ће за њих бити обезбеђене субвенције, и најавили су радикалне мере уколико не добију попусте.

Представници шест организација које окупљају особе са инвалидитетом најавили су блокирање саобраћајница у граду, долазак незадовољних чланова пред зграду градске управе и друге радикалне мере, уколико им власти одмах не испуне обећано.

То обећање дато је још на седници Скупштине града 30. априла прошле године када су одборници, многи се слажу и изван тих категорија становништва, једногласно подигли руке да за 10 одсто поскупе све комуналне услуге.

- За оне најугроженије, пензионере и социјално угрожено становништво ћемо кроз субвенције помоћи како не би осетили удар на кућне буџете - коментарисао је након тог поскупљења потез локалних власти градоначелник Борис Јеринић.

Од Јеринића и председнице СГ Сање Вулић, шест удружења окупљених у Координациони одбор организација особа са инвалидитетом, ултимативно захтевају да јавна предузећа сачине одлуке о субвенционисању својих услуга са социјалну угрожене и инвалиде, који спадају у најугроженију групу.

Прочитајте још - Турци хране гладне у Добоју

- Тражимо и хитну тематску седницу СГ, на којој би се захтеване одлуке од јавних предузећа верификовале. Такође, захтев нам је да лица која примају надокнаду за туђу негу и помоћ преко Центра за социјални рад буду ослобођена од плаћања накнаде за легализацију бесправно изграђених објеката - преноси у име Координационог одбора садржај писма Драгица Бекановић.

УДРУЖЕЊА

УДРУЖЕЊА која су заједнички упутили ултиматум градској управи су Удружење параплегичара, оболелих од дечје парализе и осталих телесних инвалида регије Добој, Удружење дистрофичара, Удружење ампутираца, Удружење слепих и слабовидих лица, Савез инвалида рада Добој и Удружење деце са посебним потребама.

БЕЗ КОНКРЕТНОГ ДОГОВОРА

САМО дан након што су предали ултимативно писмо, инвалиди су од стране градоначелника Јеринића позвани на разговор. На њему није било конкретних договора о субвенцијама, али је било уверавања да ће убудуће представници те Коалиције бити директно укључени у све активности градских власти. Укључујући и договор о побољшању хоризонталних сигнализација у граду и приступа јавним установама инвалидним лицима.