Град Бања Лука ће, зајадно са Градишком, бити први град у Републици Српској који ће омогућити електронско издавање грађевинских дозвола, саопштено је на данашњој презентацији овог система у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.


Како је речено на презентацији, очекује се да ће систем бити у употреби за неколико месеци.


Министарка Сребренка Голић, истакла је да је основни циљ овог пројекта да сви инвеститори, домаћи и страни, уопште физичка и правна лица, могу лакше остварити своја права и пут до грађевинске дозволе. Како је навела, у пракси ће то значити да инвеститор, путем апликације, са свог мобилног телефона, из било ког дела света, може поднети захтев за грађевинску дозволу.


- Реч о једном од сегемената реформе јавне управе у оквиру пројекта „Лајф“ уз помоћ Међународне финансијске корпорације и Владе Велике Британије, који су донирали софтвер за електронско издавање грађевинских дозвола.

Ово је почетна фаза, јер да би пројекат заживeо потребно је да у електронској форми буде сва техничка документација и електронски потпис. Посебна пажња мора се обратити на власнички лист и овај пројекат ће у принципу бити зависан од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове која сву власничку структуру мора имати у дигиталној форми. Дакле, морамо имати чисту власничку структуру, јер је то основни предуслов да би грађанин уопште добио грађевинску дозволу – појаснила је Голић.


Градоначелник Игор Радојичић, указао је да је Бање Луке још пре две године увела могућност једношалтерског издавања грађевинских дозвола, као првом кораку ка коначном циљу – увођењу електронске грађевинске дозволе.Показало се да једношалтерски систем веома успешно функционише и да највећи број физичких лица користи ту могућност. Електронска грађевинска дозвола је корак напред, а захваљујем на избору Бање Луке која је ће ово, заједно са Градишком, спроводити као пилот-пројекат. Број дозвола за велике пројекте које Град изда током једне године износи преко стотину и надамо се да ће, у року од три или четири месеца, софтвер бити инсталисан, односно да ће систем бити оперативан и да ће ова услуга бити широко доступна за све – рекао је Радојичић.


Менаџер пројекта „Лајф“ Сенка Еминагић, рекла је да је ово резултат дугогодишњег рада и сарадње са Владом РС у области просторног уређења и грађења. Она је оценила да увођење електронске грађевинске дозволе представља велики успех, јер ће се, већ у априлу ове године, захтев за грађевинску дозволу моћи практично поднети једним кликом.


Прочитајте још: СЕДНИЦА ВЛАДЕ РС: Електронско издавање грађевинских дозвола


Алфред Ле Превост, први сектретар Амбасаде Велике Британије, изјавио је да Велика Британија са задовољством подржава овај пројекат који доприноси унапређењу пословног окружења те омогућава нове инвестиције и отварање нових радних места.