НАПЛАТА пластичних врећа од нове године у већини трговачких ланаца у Републици Српској је додатни профит за трговце и удар на џеп потрошача.


То је став Удружења за заштиту потрошача ДОН, које тврди да се ради о манипулацији трговаца, уместо да се према њиховом тумачењу тиме смањи куповина кеса и више користе платнени цегери у циљу очувања животне околине.


- У РС закон у том сегменту није промењен. У Српској се само од 1. јануара спроводи еколошка иницијатива неколицине трговачких ланаца, која је подржана у старту и од нас. Мећутим, пракса је показала да је то само маркетиншки трик, којим би у току године трговци зарадили огромне количине новца - каже, за "Новости", директорка Удружења ДОН Муриса Марић.


На тај начин у Удружењу тумаче нову праксу у трговинима да купцима уз купљене производе наплаћују и пластичне кесе, које су раније са логом биле бесплатне.


- Код нас се ради о кршењу законских прописа и реч је само о привидном провођењу еколошке иницијативе, а у стварности у огромној већини трговачки ланци наплаћују и кесе са својим логом, на што су нам се пожалили бројни потрошачи - појашњава Марићева.

Притом је цитирала одредбу Закона о заштити потрошача у РС, који третира ту проблематику и потрошаче подучава шта заиста треба да плате.


- Пластичне вреће се наплаћују, али не и оне са логом, јер Закон о заштити потрошача у члану 24. став 3. јасно је дефинисао да "Омот, као што су кесица, врећица, торба, посебан папир или слично, што служи за ношење купљених производа који има у целости или делимично логотип, знак, слоган и/или назив произвођача и/или трговца или упућује на њега, сматра се рекламним средством које трговац не сме посебно зарачунати купцу" - цитирају законску одредбу из овог Удружења.


Прочитајте још: Без пластичних кеса од 2020!


Потрошаче подучавају, ако су им у трговинама након 1. јануара ове године добили исту кесу какву су добијали до 31. децембра прошле године и она им је наплаћена, да су у таквим случајевима трговци прекршили закон на њихову штету.


ПОНЕТИ ЦЕГЕРЕ

МУРИСА Марић, ипак, саветује потрошаче да приликом поласка у куповину од куће понесу платнене цегере и торбе, уместо да истерују правду или плаћају пластичне врећице на којима се трговачки центри додатно богате и тиме непотребно завлаче руку у њихов џеп.