ИНТЕРЕСЕ српског народа у Федерацији БиХ могу одбранити само представници Срба, који су изабрани као кандидати странака из РС.

Због тога Српска и СНСД, као најјача политичка опција и странка која је добила највише српских гласова у ФБиХ, желе место потпредседника Федерације.

- Сматрамо да смо ми једини легитимни представници Срба у ФБиХ. То није ни СДА, ни Странка за БиХ, ни ДФ. Они блефирају што се тога тиче. Сасвим је логично да имамо потпредседника ФБиХ. То зависи од тога када ће и хоће ли уопште доћи до формирања новог сазива Владе ФБиХ у овом мандату. Ми се приближавамо броју од шест посланика и мислим да ћемо успети - поручио је Милорад Додик, лидер СНСД и српски члан ПБиХ.

Он је оценио да је значајно што СНСД у Ливањском кантону има четири посланика, односно капацитет да у Влади тог кантона има три министра.

- Проблем јесте ниво Федерације БиХ, где СНСД у Дому народа има четири делегата, а да би био референтан мора их имати шест. Покушаћемо да радимо да СНСД добије једно од важних места - потпредседника ФБиХ или једно министарско место да би се могло помоћи Србима - истакао је Додик.

Срби повратници у Федерацију, њихова удружења, а поготово у Ливањском кантону и Дрвару, где има највише Срба, дају пуну подршку иницијативи из Бањалуке и СНСД да Срби коначно добију аутохтоног потпредседника ФБиХ.

- Србима су увек наметани представници у Влади ФБиХ и они су долазили из странака са седиштем у Сарајеву, а не у Бањалуци. Недопустиво је да неко други делегира потпредседника ФБиХ. Странка која има највише српских гласова у ФБиХ је СНСД и она мора кандидовати потпредседника ФБиХ и српске министре - каже Миле Марчета, председник Иницијативног одбора асоцијације Срба у ФБиХ.

Фото Д.Поздеровић

Он додаје да странке из БиХ стављају на своје листе подобне Србе, који онда раде по наређењу централа из Сарајева.

- Убеђен сам да код Милорада Додика и СНСД има енергије да се изборе за место потпредседника ФБиХ и да он дође из СНСД и има нашу пуну подршку - каже Марчета.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, каже да Срби повратници у ФБиХ нису дали гласове странкама попут СДА, СДП, ДФ, већ повратничким странкама и онима који најбоље бране српске интересе у ФБиХ.

Прочитајте још: Додик: Промена Дејтона би значила смртну пресуду за БиХ

- Имали смо нажалост и примере да изабрани Срби са листа странака у Федерацији чак прозивају српски народ у Сребреници и Вишеграду због прославе Божића. То је недопустиво - каже Радановић.

Он истиче да српска повратничка популација није давала гласове партијама у Сарајеву већ онима које имају седиште у Бањалуци и које делују на подручју Федерације БиХ.


ЧЕТИРИ ПОСЛАНИКА

НИКОЛА Шпирић, потпредседник СНСД, рекао је да је СНСД једина српска партија у ФБиХ који има четири посланика у Ливањском кантону.

- Донедавно смо имали три посланика, али је нашем клубу приступио Александар Штрбац. То ће појачати нашу снагу у преговорима, што је значајно за интересе нашег народа. Сигурно је да нам је потребно политичко јединство - рекао је Шпирић.