ПОЛИЦИЈСКА управа Приједор поднела је пријаву против некадашњег благајника Меџлиса Исламске заједнице у овом граду, Хариса Чиркића, због сумње да је са рачуна ове верске заједнице проневерио новац у износу од 288.000 марака.

У извештају, који је полиција доставила Окружном јавном тужилаштву у Приједору, Чиркићу се на терет ставља да је починио кривична дела проневере и фалсификовање исправе.

- Осумњичени се терети да је од јуна 2018. до септембра 2019. године, у својству одговорног и материјално задуженог лица верске заједнице из Приједора, противправно присвојио новац који му је поверен у раду у износу од 288.000 КМ, као и да је преиначио банковне изводе - саопштено је из ПУ Приједор.

Истрага је покренута прошле године након што је Меџлис ИЗ Приједор Чиркића пријавио полицији, наводећи да им на рачуну недостаје најмање 101.000 КМ, које су углавном од донација верника.

Све је откривено након што је Меџлис требало да плати одређена потраживања према једној фирми из Бихаћа. Међутим, како новац није легао на рачун, потражиоци су кренули да позивају благајника Чиркића, жалећи се да им ништа није уплаћено. Чиркић се у почетку правдао, говорећи да је за све крива банка. Смишљао је разне изговоре и када су потражиоци схватили да им паре неће бити ни уплаћене обратили су се главном имаму Хусеину Велићу. Испоставило се да на рачуну недостаје још већи износ од потраживаног, па је цели случај пријављен полицији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И чесмовача као са извора: Житељи Раче коначно добили постројење за прераду воде

Сумња се и да је добар део новца од прилога верника и донација Чиркић узимао на руке, те га уопште није полагао на рачун Меџлиса. Због тога ће бити веома тешко утврдити колика је стварна штета и колико је износ благајник проневерио или задржао за себе.

ДОБИО ОТКАЗ

ПРЕДСЕДНИК Меџлиса ИЗ Приједор Едхем Делић каже да Харис Чиркић више не ради у Меџлису.

- Чиркић је добио отказ чим је тај случај откривен. Детаљи истраге ми нису познати, па тако ни сам износ за који се терети. Верујем да је полиција у сарадњи с ријасетом то све уредно документовала - рекао је Делић.