Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић налази се под лупом полиције и Тужилаштва РС у вези са доделама концесија на штету Српске, јавља Н1.


- Републичко јавно тужиластво РС поступа у једном предмету у којем је пријављен Петар Ђокић, а у вези са пословањем ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари д.о.о. Тужилаштво је запримило извештај МУП РС о предузетим мерама и радњама које се односе на изузимање релевантне предметне документације, а у вези са пословањем овог привредног субјекта. Више информација о овом предмету у овом тренутку не можемо износити у јавност - навели су у Тужилаштву РС.


Ради се о истрази која је отворена пре две године о чему су "Новости" детаљно писале у јуну 2017. године. Наиме истражиоци испитују незаконитости у вези са изменама Правилника о висини концесионе накнаде. Спорни Правилник је 2016. године године два пута измењен, што је у оба наврата потписао министар Петар Ђокић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министра Ђокића "чешља" МУП


Прво су у јануару концесионари који у свом саставу имају рудник и термоелектрану ослобођени плаћања посебне накнаде за експлоатацију угља, који користе за производњу струје, а плаћали су укупну концесиону накнаду од 3,6 одсто од годишњег прихода, оствареног производњом и продајом струје.


У јуну је уследила нова измена, по којој је концесионарима, који истовремено плаћају и накнаду за коришћење природних ресурса, накнада смањена са 3,6 на 0,5 одсто. Стручњаци сматрају да ће РС тиме годишње губити око 10 милиона КМ само од "ЕФТ РиТе Станари", за коју кажу да је изменама правилника стављена у привилегован положај.