ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је да Дејтонски споразум не може да се мења мимо договора сва три конститутивна народа у БиХ, као и да Србија неће дати пристанак на промену "Дејтона", али да сви могу да разговарају, јер је сваки разговор увек добар.

Вучић је, тако, одговорио на питање у вези с разговором новоизабраног председника Хрватске Зорана Милановића с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који се, према писању појединих хрватских медија, односио на ревизију Дејтонског мировног споразума.

- Свако има право да разговара о различитим темама, сваки разговор је лековит и добар и немам ништа против да разговарају - истакао је Вучић. - Позиција Србије је да нема нових решења без договора три конститутивна народа, а то значи да и Срби морају да буду питани и да прихвате то. Без Срба неће бити промене "Дејтона".

Председник је поручио да је Србија за стриктно поштовање Дејтонског споразума.

- Биће много, много тешко да нас убеде у промене - нагласио је Вучић.

Он је појаснио да је јасно у ком смеру би ишле те промене "Дејтона" - многи који говоре о променама мисле да оне треба да иду у смеру смањења компетенција и прерогатива РС и стварања функционалне државе у којој Република Српска као ентитет не би имала надлежности које има данас.

- Позиција Србије је јасна - сви могу да разговарају са свима, то је увек добро, али да се Дејтонски споразум суштински мења - само ако се сагласе сва три народа. Србија свој пристанак на било какву промену неће дати - поручио је Вучић.

Жељка Цвијановић, председница Републике Српске, изјавила је за "Новости" да о томе како ће изгледати БиХ и шта се дешава са Дејтонским споразумом могу одлучивати само народи у БиХ и то консензусом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Српска је чињеница и постојаће са или без Дејтона": Жељка Цвијановић за "Новости" о томе како ће изгледати БиХ

- У сваком случају, постојање Републике Српске је чињеница и постојаће, са "Дејтоном" или без њега - рекла је Цвијановићева.

Милан Петковић, потпредседник Народне скупштине РС, каже за наш лист да председник Хрватске може разговарати са председником Турске око релација Хрвата и Бошњака у БиХ, али без мешања Републике Српске у те разговоре.

- Дејтонски споразум не може се никако мењати без консензуса сва три народа у БиХ - поручио је Петковић.

Дарко Бањац, генерални секретар ДНС, каже да би новоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић требало прво да се позабави решавањем питања пораста мржње према Србима и величања фашизма у својој земљи, па тек кад ова питања реши, може причати о БиХ, али о положајима Хрвата, поручио је Бањац.

ЈЕДИНА МОГУЋА ИЗМЕНА

ДАРКО Бањац каже за "Новости" да је Дејтонски споразум гаранција постојања Републике Српске.

- Уколико се жели измена Дејтонског споразума, она може ићи само у правцу да Република Српска постане држава и никако другачије - истиче Бањац.