ПРЕМА студији коју је урадио демограф др Стево Пашалић, у Републици Српској је од 1991. до 2018. године рођено 312.540 становника, а умрлих је 368.381, чиме са миграцијом од 353.863 лица тренутно у њој живи 1.148.683 становника.

Позитиван прираштај у претпрошлој години био је само на градској територији Бањалука и Општини Источно Ново Сарајево, док је у 61 локалној заједници био негативан. Негативан природни прираштај у ФБиХ био је у 55 од укупно 79 oпштина, као и у Брчко дистрикту БиХ.

- Од завршетка ратног сукоба у БиХ до сада општа стопа наталитета у Српској је у константном паду и од 2011. године је број новорођених пао испод 10.000. Стопа фертилитета је веома ниска, што за узрок сматрамо планирање породице, све раширенији самачки живот, постратне трауме, расељавање и процес избеглиштва, али и социоекономску ситуацију, психолошке и друге факторе - сматра др Пашалић, додајући да РС генерално спада у нисконаталитетна подручја.

Према подацима које је доскорашњи ректор Универзитета Источно Сарајево сакупио у сарадњи са редовним професором тог универзитета Радом Мандић, у 2018. години је Бањалука имала највећи број новорођенчади, укупно 2.018, затим следе Бијељина са 867, Приједор са 569, Добој са 498, Зворник са 391 новорођенчади, док су остали имали мање од тог броја.

Са друге стране, Источни Мостар и Источни Дрвар нису имали новорођених у 2018. години, у Купресу је рођено једно, Доњем Жабару двоје, Новом Горажду и Петровцу по троје, Језеру и Источном Старом граду по петоро, шесторо у Пелагићеву, Крупи на Уни осморо деце.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Малолетници украли кола, па се закуцали у стуб: Ауто потпуно изгорео у приватном дворишту



- Према индексу старења, РС спада у стадијум дубоке демографске старости. Знатан је пораст удела старијег, средовечног и старог становништва и смањењем удела младог - не звуче оптимистично - подаци су које је за наш лист изнео др Пашалић.

Према анализи демографских ресурса Републичког завода за статистику из прошле године, који служе као основа за планирање и усмеравање друштвено-економског развоја, он је изнео податак да најповољнији индекс има Бањалука, тип А, иза ње су са индексом Б Требиње, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Соколац, Калиновик и Бијељина су са индексом Ц, док су остали са Д, Е и Ф индексом.

СТУДИЈА О ДЕМОГРАФИЈИ

СТУДИЈА Стеве Пашалића и Раде Мандић "Демографски ресурси, демографска одрживост и просторни развој Републике Српске" недавно је изашла из штампе. Издавачи су Универзитет Источно Сарајево и Педагошки факултет Бијељина, уз посредство Центра за популациону едукацију, раст и развој деце.