Академик Драгољуб Мирковић рекао да смо сведоци ових дана, небеских скупштина, самом Божјом вољом вођеним, сличним оној Његошевој уочи Тројица на Ловћену из времена владике Данила, описаног у Горском вијенцу, скупштина које се одржавају у храмовима, на улицама и на трговима наше свете Црне Горе.


- Повод окупљања искљученог народа коме су у његовој отаџбини одузета сва права-право на свој језик,право на своје писмо,право на запослење,цак и право на постојање,је напад на душу његову,напад на место у коме столује сам дух Божји и напад на Светосавску цркву која је Црну Гору и створила –каже Мирковић, иначе угледни добротвор СПЦ и осведочени хуманиста.А, на гажење елементарних права читавог једног народа,данас ћуте сви европски и атлантски центри моћи,који себе сматрају тобоже демократским.


И када ове глобалистичкецентрале, истиче академик Мирковић, „ црногорским властодшсцима испоставише и донесоше план за напад на Српску цркву,а ми помислисмо да нам се послије дугог лутања траг на види,упали се искра вецног Божанског пламена,која нам показа пут спасења“.


- И у мојој Црној Гори јос једном посведочише да смо ми,Срби,велики и историјски народ – поручује Мирковић.


- Велики смо где год да смо и колико нас год има.Само велики народ у времену када је читав моцни глобалистицки свет,после ужасне сатанизације којој смо били изложени био против нас,могао је створити своју државу Републику Српску.


Само велики народ је 1389. године,на пољу Косову,могао стати на мегдан тадашњој великој Отоманској сили.Само историјски народ,малтене у опанцима,могао је 1914. године да нанесе поразе војсци тада моцне Аустроугарске царевине.А ми,у Републици Српској,који знамо ста значи имати националну дрзаву,окпљамо се да пружимо подрску и да обећамо сваку врсту помоћи свом братском народу у Црној Гори.Бар половина Републике Српске је са простора Црне Горе и Старе Херцеговине.


Прочитајте још: “Будите сложни попут браће, муслимани уз вас стаће”: Адмир Љуца написао песму подршке српским верницима у Црној Гори


Плотови који су направљени, по Мирковићевим речима, „ не могу бити препрека успостављању духовног и националног јединства српског народа“.


- Пред нама је време свеукупног духовног и националног препорода –напомиње Мирковић.


- Препород почиње на последњој линији одбране. Последња линија одбране је међа богомоље, а напад на Дух Свети је напад на саму отаџбину за коју се сваки патриота мора и борити и жртвовати. Отаџбина Србинова је Стара Херцеговина, са мојим Бањанима, отаџбина Србинова су Кучи Марка Миљанова,отаџина Србинова је Обилића пољана на Цетињу, отаџбина Србинова је Црна Гора сердара Јанка Вукотића, отаџбина Србинова је Његошева Црна Гора и Црна Гора Светога Василија и Светога Петра Цетињског. Црна Гора, као српска Спарта, може опстати и градити своју будуцност, само на својим исконским темељим. Нашем роду упуцућујемо братске поздраве и жеље да из Божјупомоћ успе да сачува национално достојанство, да сачува право на своје особености као вецински народ и право на равноправност са свима који са њим живе у његовој држави Црној Гори.