ОЧЕКУЈЕМ да Млађен Божовић у четвртак буде именован за министра за људска права и избеглице у Савету министара БиХ. Прошао је све безбедносне провере, добио "зелено светло" институција БиХ, и долази на то место као нестраначка личност и из реда осталих народа. Све је урађено тако да се испоштују услови за именовање - каже, за "Новости", Ненад Нешић, вршилац дужности председника ДНС.

Он истиче да су странке које су учествовале у формирању власти на нивоу БиХ саопштиле да су за њих прихватљиви кандидати за министре који прођу безбедносне провере, што је случај с Божовићем.

- Потез СДА, да се сада премишљају око подршке Божовићу, лоша је порука Србима. Ако могу зауставити именовање Божовића, онда сутра могу зауставити и именовање Нешића, Додика или неког другог кандидата и политичара из Републике Српске за неку од функција на нивоу БиХ - истиче Нешић.

Коментаришући информације да СДА "затеже" поводом именовања Божовића јер жели да се Сенад Братић, кадар СДА, врати на место потпредседника НС РС, с којег је смењен након усвајање декларација СДА крајем прошле године, Нешић каже да приликом разговора о власти на нивоу БиХ није било никаквих разговора о функцијама на нивоу РС.

Након кандидатуре Млађана Божовића, из САД су замерили да је довођен у везу са мобингом на радном месту и спомињали су чак и пресуде у вези с овим, али и да није нестраначка личности.

Ове оптужбе из СДА Нешић одбацује и каже да су то нетачни медијски написи.

- Божовић никада није био оптужен. Нема никаквих судских пресуда против њега. Чак је добио и једну пресуду за клевету поводом овога и сада чека наплату накнаде. Тако да ова прича пада у воду. Што се тиче приче око тога да ли је нестраначка личност, то је тачно, Божовић није члан ДНС - истиче Нешић.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД у ПД Парламента БиХ, каже да се овде не ради о подршци Божовићу него о завршетку процеса избора Савета министара, који је непотребно одуговлачен годину дана.

- Процес би требало да се оконча на бази договорених међустраначких принципа, а један од њих до сада је увек био да странке које партиципирају у том телу самостално предлажу кандидате. Није се досад ниједна странка мешала у избор друге партнерске странке, па нам није јасно до краја понашање СДА. Надамо се да ће се на међустраначком састанку рашчистити ставови - истиче Новаковић Бурсаћ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сулејмани и Џаферовић припремали удар на Србе: Шокантне информације о деловању бошњачког члана Председништва и убијеног иранског генерала

Подсетимо, председавајући Клуба СДА у ПД БиХ Адил Османовић изјавио је раније како није испоштован договор коалиционих партнера који СДА има са СНСД, подсећајући да је на ту позицију требало да дође нестраначки кадар, будући да је у питању осетљив ресор.

- На ту позицију треба да дође особа без било каквих мрља, а Божовићу се на терет ставља првостепена пресуда за мобинг, али и велики број написа у којима се озбиљно оптужује за одређене коруптивне делатности - појаснио је Османовић, и додао да је то спорно за СДА.

ПРВО НЕОПХОДНЕ ПРОВЕРЕ

АДИЛ Османовић сматра да је требало сачекати са именовањем Савета министара БиХ док не буду познати сви кандидати који ће проћи неопходне провере, додајући да су остали министри у Савету министара имали подршку коалиционих странака, што би требало осигурати и за Божовића.