ДРАГАН Б. (39), ауто-механичар из Бањалуке, ухапшен је због претњи смрћу 36-годишњој невенчаној супрузи, коју већ дужи низ година прогања и злоставља.

Како је потврђено у ПУ Бањалука, ухапшен је због сумње да је починио кривично дело насиље у породици. У полицији наводе да је Драган Б. од 8. јануара константно прогањао и претио својој, сада већ бившој, невенчаној супрузи. Хапшење је уследило тек након што је 13. јануара дошао на њено радно место у један маркет у Бањалуци и пред више сведока јој претио да ће је убити и заклати ножем.

- Након криминалистичке обраде осумњичени је предат Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци уз извештај о почињеном кривичном делу насиља у породици. После саслушања тужилаштво ће донети одлуку о евентуалном предлогу за притвор - каже извор близак истрази.

У полицији наводе да је Драган Б. вишеструки повратник у вршењу кривичних дела и познати насилник, који већ има оптужницу због премлаћивања невенчане супруге, по којој му се суди пред Основним судом у Бањалуци. Раније је у више наврата кажњен због разних прекршаја, и осуђен је на новчану казну због покушаја силовања познанице у новембру 2012.

Због насиља у породици, његова садашња жртва је својевремено, с њихово двоје малолетне деце, боравила и у Сигурној кући. Од тада више нису заједно и она с децом живи као подстанар. Међутим, по њеном изласку из Сигурне куће осумњичени је наставио да је напада и прогања. Иако је то у више наврата пријављивано полицији и тужилаштву, Драган Б. због тога ни дана није провео иза решетака. Реакција надлежних институција је у више наврата изостала и тек прошле године против њега је потврђена прва оптужница за насиље у породици почињено пре више од четири године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Директорка: Случај смо одмах пријавили полицији, осумњичени Д.С. звао девојчице у "Мек"

Према истраживању које је рађено 2018, свака друга жена жртва насиља у породици у БиХ је незапослена. Око 80 одсто њих има децу, од чега половина има по двоје деце, док је једнак број оних са једним и три детета. У истраживању је учествовало 108 жена жртава насиља у породици које су боравиле у некој од Сигурних кућа у БиХ.

Највећи проценат жртава, њих 39 одсто, старости су од 30 до 44 године. Свака трећа жртва породичног насиља завршила је четврти степен средње школе, 27,8 одсто има само основну школу, а међу жртвама је и 12 одсто вискообразованих жена.

НАСИЉЕ ТРПЕ УДАТЕ

МЕЂУ женама жртвама насиља највише је удатих (43,5 одсто). Следе их разведене (18,5 одсто) и оне које живе са партнером, али нису удате (13,9). Половина учесница истраживања има примања између 500 КМ и 1.000 КМ, док свака трећа жена има мање од 500 КМ. Тек 12 одсто жртава има примања преко 1.000 КМ.