ВЛАДА РС ће у наредном извештају Савету безбедности УН посветити поглавље неуставном и антидејтонском деловању високог представника у БиХ Валентина Инцка, као и његовом пасивном односу према вехабијским и екстремистичким покретима у БиХ. А посебно ће бити обрађене и нетачне изјаве Инцка око државотворног статуса РС, потврђено је "Новостима" у Влади РС. Ово је и последица последњих изјава Инцка који је најавио да ће Милорада Додика, српског члана ПБиХ, пријавити СБ УН јер је РС назвао државом приликом говора на прослави Дана Српске.

Синиша Каран, генерални секретар Владе РС, каже да су битни ставови РС који се износе у Извештајима СБ УН како би сви који се интересују за ситацију у БиХ и у Српској имали целовиту слуку, а не једнострану како то приказује Инцко.

- РС у својим извештајима даје одговоре на све најактуелније догађаје у претходном периоду, као што је овај око Дана Републике - истиче Каран и додаје да је Инцково тумачење БиХ и Устава потпуно погрешно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Република Српска остаје војно неутрална: Додик на божићном пријему ОС БиХ у бањалучкој касарни "Козара" дочекан уз "Марш на Дрину" (ВИДЕО)

Према речима генералног секретара Владе РС, ова прича траје већ 25 година.

- Ми тврдимо шта Устав дефинише, а то је да је Република Српска моћан државотворни ентитет који има свој пуни унутрашњи суверенитет. То све пише у Уставу - истиче Каран.

Последња изјава Инцка око уставног статуса РС само је наставак деловања свих његових претходника.