ЗА време божићних празника у Федерацији БиХ и за 9. јануар, Дан Републике, Срби су пролазили тортуру и добијали јавне претње од Бошњака и полиције! У претњама и полицијској репресији предњачили су у Унско-санском кантону, где је полиција на Божић упадалу у куће Срба у Босанском Петровцу и отимала шајкаче и шубаре са грбом Немањића, јер су то протумачили као провокацију и писали прекршајне налоге.

Поред тога, у Босанској Крупи је Емир Бешић, одборник СДА у Скупштини општине Босанска Крупа, на Дан Републике 9. јануара снимиое видео испред православне цркве у српском повратичком селу Врањска. Бешићу је на цркви засметала застава, али и они који су је на овај православни храм и ставили. Видео-снимак са више него увредљивим садржајем поставио је на "Фејсбук". Испод снимка су убрзо почели да се нижу увредњиви коментари са позивима на убијање Срба и паљење цркве. Снимак је убрзо уклоњен, али је брзом реакцијом појединих грађана ипак сачуван и достављен полицији УСК.

Представници Срба у ФБиХ кажу, за "Новости", да 8.500 Срба који живе у Унско-санском кантону од завршетка рата представља трн у оку Бошњацима.

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, каже за "Новости" да репресија постаје пракса у Унско-санском кантону где Србе на сваки начин покушавају да отерају из тог дела Федерације БиХ.

- Срби се у овом кантону прогоне. На Божић полиција упада у куће. Сметају им шајкаче и шубаре и грб Немањића на њима. То је био само изговор да се Срби малтретирају на Божић - истиче Радановић.

Он додаје и да је скандалозан пример да један општински функционер СДА, као што је било у Босанској Крупи, јавно вређа Србе за 9. јануар, а полиција о томе ћути, показује какав је однос према Србима у овом кантону.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сметају им Срби: За петак заказано избацивање породице Цветковић

- Не треба заборавити да су Бошњаци на све начине покушали да на српска огњишта у овом кантону доведу хиљаде миграната. У томе су спречени и очигледно не желе да пређу преко тога - истиче Радановић.

Он додаје да су због последњих дешавања представници Срба из Федерације БиХ затражили од надлежних институција у РС да се кажњавају и лица која истичу ратне заставе Армије РБиХ на подручју РС, а што је био недавно пример у месту Јања на путу Зворник - Бијељина.

- У овом случају постоји осећање угрожености и узнемирености код грађана српске националности који пролазе путем Зворник - Бијељина, а на територији Зворника и Бијељине живи преко 60.000 Срба, који су због рата и етничког чишћења Армије РБиХ морали напустити своје домове у Федерацији. Поред тога, низ је злочина почињен у име и за рачун РБиХ, чији грб се налази у Јањи, за те злочине су осуђени припадници тзв. Армије РБиХ - каже Радановић.

УВРЕДЕ

СРБИ из Унско-санског кантона кажу, за "Новости", да су и раније трпили увреде Бошњака и подсећају да су полицијски службеници у Бихаћу прошле године приликом освештења храма тражили да се уклони застава са цркве.