ЈЕЛЕНА Миловац (24) из Бањалуке погинула је, а њен суграђанин Жељко Станић (49) је тешко повређен када је "талго" брзи воз Железница Федерације БиХ ударио "мерцедес Ц200" у бањалучком насељу Дервиши.

Трагедија се догодила у суботу око 22 часа на пружном прелазу у Подгорничкој улици, који нема рампу. У Окружном јавном тужилаштву Бањалука наводе да је Станић био за воланом "мерцедеса", док је брзим возом, који је из Сарајева ишао према Бањалуци, управљао машиновођа Омер Тутић (54) из Бихаћа.

- У удару је погинула сувозач из "мерцедеса" Јелена Миловац, док је возач Станић тешко повређен. Увиђај је обавио дежурни тужилац Синиша Врањеш, који је наложио да се предузму све истражне радње како би се утврдиле околности несреће. Наређена је и обдукција тела страдале - рекла је секретар ОЈТ Бањалука Мира Милетић.

Очевици говоре да је до несреће дошло јер се возач "мерцедеса" није зауставио на знак "стоп". Појашњавају да пружни прелаз нема бранике ни полубранике, али је обележен саобраћајним знаковима.

- Возач је вероватно хтео да предухитри воз, што је била велика грешка. Воз, који има девет вагона и дугачак је 110 метара, у пуној брзини је ударио у десну бочну страну аутомобила. Од силине удара возило је одбачено десетак метара, а девојка која је седила на тој страни је на месту остала мртва - причају мештани Дервиша.

Они не крију огорчење због нове трагедије, наводећи да су због честих удеса у више наврата тражили од надлежних да се овај прелаз боље обележи светлосном сигнализацијом и рампом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тешка саобраћајна несрећа: Камион слетео са пута, једна особа погинула

- Колико људи треба да погине да надлежни реагују? То је постало неиздрживо. Прелаз јесте прегледан, али тек када се зауставите на њему. Са веће удаљености пруга се уопште не види. Возачи често не поштују знак "стоп" и изненаде се када приђу прелазу и због тога је потребно да се постави рампа - каже један мештанин.

КОБНИ ПРЕЛАЗ

МЕШТАНИ тврде да је ово шести изгубљени живот на овом прелазу. Последња трагедија догодила се у децембру 2012. када је погинуо радник "Чистоће" Срђан Џуџелија (29). Он је трактором чистио снег када је на пружном прелазу на њега налетео воз "Железница РС". Од удара трактор је дословно преполовљен.

ВОЗАЧ У КОМИ

НАКОН несреће возач "мерцедеса" Жељко Станић превезен је у УКЦ Републике Српске и налази се у тешком стању.

- Пацијент је хоспитализован у Клиници за анестезију и интензивно лечење. Налази се у стању дубоке коме, прикључен је на апарате за дисање и његово здравствено стање је за сада неизвесно - рекао је дежурни лекар др Драган Шврака.