ВЕСТ да је Ђорђе Перић, деветогодишњи дечак из Угљевика, на петом по реду "Акордеонфесту" у аустријском граду Грац, у конкуренцији 150 такмичара, ученика основних и средњих музичких школа из Русије, Шведске, Италије, Словачке, Румуније, Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Србије, Републике Српске и БиХ, био најуспешнији, са освојеним првим местима у категоријама солисти, варијете и камерни састав, изненадила је само неупућене у РС и БиХ, али не и оне који су активно укључени у свет хармонике у Европи и свету.

Ђорђе, ученик Основне музичке школе "Корнелије Станковић", до сада је освојио 49 награда у десет земаља где се такмичио. Није грешка, баш 49 награда!

ПЕРИЋ је био најмлађи такмичар и на 69. Светском трофеју хармонике одржаном јесенас у Португалији, где је представљао БиХ, и у финалном делу такмичења освојио је шесто место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали хармоникаш се победом одужио хуманима

А на фестивалу у Грацу је бриљирао, по ко за који пут, овај талентовани и вредни дечак из подмајевичког краја. Хармоника у Ђорђевим рукама, како је оцењено, "донела је публици и жирију мелодије за богове, оне који душу разгаљују и срцу чине ритам лепшим, бољим и складнијим". А колико је важан овај фестивал у том аустријском граду сведочи и чињеница да га је отворио Мирко Патерини, председник Светске асоцијације акордеониста, који је слушајући дечака из Републике Српске, поред осталог, рекао:

- Мали, а већ велики маестро, на срећу његове породице и свих нас! Ово име мора добро да се запамти.

ИЗА Ђорђевог успеха су, како кажу упућени, велики рад, таленат, одрицање, упорност и љубав према музици и хармоници, стална жеђ за новим знањем и упознавањем тог инструмента, који је посебно драг Србима. Драгоцена је подршка породице, пре свега оца Славише, који је и врсни хармоникаш, али и сјајан музички педагог, доктор наука из области музике, оснивач Музичке школе "Корнелије Станковић" у Угљевику, која је у међувремену добила и успешно одељење у Грацу, где, поред наше деце, у тајне хармонике уводи, са колегама, и децу других нација и вера, са свих меридијана.

- Ђорђе је растао уз мене и, пре него што је проходао, волео је да слуша али и да се хвата за хармонику, а са пет година је већ имао више јавних наступа, усуђујем се рећи веома успешних, не само за то доба - каже др Славиша Перић. - Одличан је и у другим областима у школи, добро је и примерно дете. Од мене има помоћ, а одмах је схватио да нема попуста када га учим и "пропитујем", што сам му тата.

ЉУДИ долазе на пробе и наступе да би видели и чули баш Ђорђа Перића, чија је хармоника скоро тежа од њега, али је у његовим рукама и сигурна и инструмент који "шаље" најдивније звуке.

- Волим музику, волим хармонику, дивне мелодије, улазак у свет сјајне музике и сваки сусрет са њом, а они су стални, и чине ме радоснијим и испуњенијим - каже Ђорђе. - Волим пуно моју породицу, која ми много помаже. Срећан сам кад дођу признања, а верујте више зато што представљам наш Угљевик и РС него због себе. Лепо је кад се сви радујемо успесима, а иза тога су мелодије које су људима "ушле у душу". Идем напред и преда мном је још много рада. Успеси се подразумевају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали виртуоз на дугметари


ЗАСЛУГЕ ОЦА, ДОКТОРА МУЗИКЕ

ВЕЛИКЕ су заслуге др Славише Перића што је Угљевик постао када је реч о хармоници - једна од најважнијих "адреса" на планети. Подно Мајевице одржава се сваке године један од највећих фестивала хармонике на свету. Нема познатог имена из света хармонике који није свирао у овом лепом граду и крају Републике Српске. Школе у Угљевику и Грацу, које води старији Перић, одавно не могу да поброје награде, признања, ловорике, уздарја...