БАЊАЛУКА - Војник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић ”запалио” је друштвене мреже након што је на Божић, 7. јануара, на свом Фејсбук налогу објавио песму којом се величају командант такозване Армије БиХ Насер Орић и убиства Срба у селу Кравице 1993. године.


Ханић је на профилу поделио песму ”Ко на Божић у Кравицу дође”. Уз то је написао коментар у коме наводи да ”не може без тога, па макар га блокирали годину дана”, јасно показујући намеру да вређа Србе.


- Еј ко на Божић у Кравицу дође, Насер Орић - није Карађође. А кад виђеше са свих страна пуца, стадоше им у грудима срца... Нема више гнијезда душманскога, баш на Божић огријала Бога. Мјесто попа што свети водицу, дошетао Насер у Кравицу - речи су песме којом је Ханић ”честитао” Божић.


Муслиманске снаге су на Божић 1993. године под командом Орића упале у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 цивила и војника, а седам је нестало, од чега пет још није пронађено. Опљачкано и запаљено 688 српских кућа на ширем подручју Кравице и уништено око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова и кроз сметове се пробило према Дрини, избегавши смрт преласком у Србију. Међутим, тај злочин се није нашао у Орићевој оптужници.

Агенција Срна пише да ово није први пут да Ханић износи или јавно подржава такве статове на друштвеним мрежама, те да је у више наврата објављивао статусе у којима се вређају Срби и позива на укидање Републике Српске.Скандалозна објава; фото СРНА


Заменик министра одбране БиХ Мирко Околић потврдио је да су упознати са овим инцидентом, те да је случај Ханић упућен надлежним органима министарства на разматрање.

- То је било преко друштвених мрежа, што је веома тешко спречити иако постоји Кодекс понашања припадника Оружаних снага и Министарства одбране - рекао је Околић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Лепе" нам геноцид, а кољач Орић на слободи!


Истиче да ће Министарство обране БиХ учинити све да, у складу са Кодексом, предупреди могуће инциденте.фото СРНА


- Инспекторат је добио задатак да испита и овај случај и да, у складу са Кодексом, предложи адекватне мере. Какве ће те мере бити, то ћемо тек да видимо. У сваком случају, ми ћемо на спречавању таквих девијација радити веома озбиљно и учинити све да више до сличних инцидената не долази - рекао је Околић.


фото СРНА


НАЈГРУБЉА УВРЕДА ЖРТАВА


Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС затражила је од Министарства одбране БиХ да Суљу Ханића искључи из војне службе.


- Захтевамо да надлежни јавно осуде тај инцидент и казне починиоца. То је најгрубља увреда српских жртава рата и њихових породица - рекао је Срни председник организације Вељко Лазић.