Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, данас је честитао руководству и грађанима Републике Српске државни празник Дан Републике Српске - 9. јануар и пожелео мир, напредак, срећу и успех на свим пољима.


Република Српска је настала као вишевековни сан српског народа западно од Дрине да живи у слободи, да несметано његује и чува национални и кулутрни идентитет, да се економски развија и да никад више не дозволи да се над њим деси геноцид, масовни злочини, етничко чишћење, угњетавање и дискриминација, навео је Линта.


Истиче да се морамо стално са захвалношћу и поносом сећати бораца који су положили своје животе за одбрану Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату и одавати им почаст.


Република Српска се, каже Линта, у ових 28 година постојања одупрла многим и непрекидним изазовима и покушајима њеног оспоравања и негативног квалификовања што траје до данас и наставиће се и у наредном периоду.


"Због тога је од стратешког значаја за њен опстанак и развој да српски народ буде јединствен око кључних државних и националних питања".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бранећи Републику Српску, ви сте бранили Српство, а бранећи Космет и Српску цркву у Црној Гори бранимо свој интегритет: Милош Биковић одржао говор за памћење (ВИДЕО)


Линта истиче да охрабрује чињеница да се развијају и јачају свеобухватни стратешки односи између Србије и Републике Српске и уверен је да ће Србија увијек чврсто стајати иза Републике Српске, да ће је активно помагати кроз конкретне пројекте како то чине председник Александар Вучић и Влада и да ће бити гарант Дејтонског споразума.


"Посебно је важно да се више никад не дозволи ново одузимање и отимање надлежности и развлашћивање Републике Српске у корист БиХ, што је дугорочни циљ њених непријатеља", навео је Линта, истичући жељу да Република Српска настави да стално јача на свим пољима и буде место слободе и благостања за српски народ и све њене грађане који је признају и поштују.